Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions (MCQs)

Ancient Indian History Quiz Multiple Choice Questions (MCQs)

1.In the Junagarh inscription, which among the following Saka ruler achievements are highlighted?

[A] Moga
[B] Azes
[C] Rudraraman
[D] Nahapana
Correct Answer: C [ Rudraraman ]

2.Who among the following is known to have performed four Asvamedha sacrifices ?

[A] Pushyamitra Sunga
[B] Pravarasena I
[C] Samudragupta
[D] Nandivarman Pallavamalla
Correct Answer: B [ Pravarasena I ]

3.In context of Mauryan administration, who was regarded as the ‘Chief treasury officer’?

[A] Samaharta
[B] Paura
[C] Sannidhata
[D] Karmantika
Correct Answer: C [ Sannidhata ]

4.Which of the following are ritualistic teachings attached to the hymns of the Vedas?

[A] Brahmanas
[B] Upanishads
[C] Aranyakas
[D] Itihasas
Correct Answer: A [ Brahmanas ]

5.At which among the following sites, first evidence of cultivation of cotton has been found?

[A] Piklihal
[B] Hathonora
[C] Mehrgarh
[D] Ghaligai
Correct Answer: C [Mehrgarh]

6.Who was the court poet of Samudragupta?

[A] Harisena
[B] Asanga
[C] Veerasena Saba
[D] Vasubandhu
Correct Answer: A [ Harisena ]

7.Who assumed the title of ‘Ksitipasatapatih’ (Lord of hundred Kings)?

[A] Samudragupta
[B] Skandgupta
[C] Ashoka
[D] Chandragupta I
Correct Answer: B [ Skandgupta ]

8.With which among the following Vedas, the Shatapatha Brahmana is related to___?

[A] Rigveda
[B] Yajurveda
[C] Samaveda
[D] Atharvaveda
Correct Answer: B [ Yajurveda ]

9.In which of the following cities of India is located world’s first complete granite temple?

[A] Varanasi
[B] Mathura
[C] Thanjaur
[D] Madurai
Correct Answer: C [Thanjaur]

10.In which among the following metals, largest number of coins were issued in Gupta Era?

[A] Gold
[B] Silver
[C] Copper
[D] Brass
Correct Answer: A [Gold]

11.In the Later Vedic period, who was the god of Shudras?

[A] Pushan
[B] Prajapati
[C] Agni
[D] Indra
Correct Answer: A [ Pushan ]

12.Which of the following are the famous temples of Gupta empire?

[A] Mukund Darra Temple, Kota
[B] Dasavtar Temple, Jhansi
[C] Vishnu Temple, Tigawa
[D] All of the above
Correct Answer: D [ All of the above ]

13.Which among the following places has given the earliest evidence of agriculture in Indian Subcontinent?

[A] Brahmagiri
[B] Chirand
[C] Mehrgarh
[D] Burzahom
Correct Answer: C [ Mehrgarh ]

14.Who wrote the book Pancha Siddhantika?

[A] Varahamihira
[B] Aryabhatta
[C] Brahmagupta
[D] Kalidas
Correct Answer: A [ Varahamihira ]

15.Which Indian city was also known as Kusumapura during the ancient period?

[A] Allahabad
[B] Patna
[C] Ujjain
[D] Amaravati
Correct Answer: B [ Patna ]

16.Acharanga Sutra is associated with which of the following religions?

[A] Jainism
[B] Buddhism
[C] Sikhism
[D] Ayyavazhi
Correct Answer: A [ Jainism ]

17.Which among the rulers of Magadh founded the city of Patliputra (Patna) on the bank of river Ganges?

[A] Chandragupta Maurya
[B] Ajatshatru
[C] Bimbisara
[D] Bindusara
Correct Answer: B [Ajatshatru]

18.Tanjore , Anhilwada, Dhara & Kanauj were the capitals of respectively which among the following dynasties?

[A] Pratihara, Parmara, Solanki, Chola
[B] Chola, Solanki, Parmara, Pratihara
[C] Pandya, Solanki, Pratihara, Chola
[D] Chola, Parmara, Pratihara, Solanki
Correct Answer: B [Chola, Solanki, Parmara, Pratihara]

19.Who among the following is compiled the work “Ravanavadham”?

[A] Bhatti
[B] Kalidasa
[C] Bhasa
[D] Banabhatta
Correct Answer: A [Bhatti]

20.Sarnath is associated with which aspect of Buddha’s life?

[A] Birth
[B] Residence
[C] First sermon
[D] Death
Correct Answer: C [First sermon]

21.During the early medieval India, the feudatories were largely drawn from__:

1. Government officers and military chiefs
2. Local hereditary chiefs and aristocrats
3. Tribal leaders
4. Brahmins
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 2, 3 & 4
[D] 1, 2 & 4
Correct Answer: C [1, 2, 3 & 4]

22.Consider the following pairs of Rajput clans with regions where they ruled:

1. Parihar Rajputs – Southern Rajasthan
2. Paramara Rajputs – Malwa
3. Solanki Rajputs – Kathiawar
Which of the above is/are correct?

[A] 1 & 2 Only
[B] 3 Only
[C] 2 & 3 Only
[D] 1, 2 & 3
Correct Answer: D [ 1, 2 & 3 ]

23.The Rig Vedic people venerated which of the following?

1. Wind
2. Rain
3. Water
4. Idols of gods & goddesses
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4
Correct Answer: C [Only 1, 2 & 3]

24.The Satpatha Brahmana is attached to which of the following?

[A] Rig Veda
[B] Sama Veda
[C] Yajur Veda
[D] Atharva Veda
Correct Answer: C [Yajur Veda]

25.Who was ‘rathakara’?

[A] Chariot makers
[B] Weaver
[C] Handicrafts men
[D] Smelters
Correct Answer: A [Chariot makers]

26.Select the correct statements among the following.

1. Ajivikas wore no clothes.
2. Ajivikas lived a ascetic monks who lived in organised groups.
3. Ajivikas practiced caste discrimination.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 1 & 2
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Correct Answer: B [Only 1 & 2]

27.Which of the following was the king of Vatsa mahajanapada?

[A] Virata
[B] Udayana
[C] Avantipura
[D] Pradyota
Correct Answer: B [Udayana]

28.Which of the following items were exported in the 6th century BCE?

[A] Jade
[B] Gold
[C] Pearls
[D] Silver
Correct Answer: C [Pearls]

29.Kautilya was the Prime Minister of which of the following kings?

[A] Vikramaditya
[B] Ashoka
[C] Samudragupta
[D] Chandragupta Maurya
Correct Answer: D [Chandragupta Maurya]

30.Which Rock Edict announces that the policy of Dhamma is the best policy to follow?

[A] Eighth Edict
[B] Ninth Edict
[C] Eleventh Edict
[D] Twelfth Edict
Correct Answer: C [Eleventh Edict]