Business, Economy & Banking Current Affairs MCQs

Business, Economy & Banking Current Affairs MCQs

1. Which regulator body released ‘Principle-based Framework for Cloud Adoption’ guidelines?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] PFRDA
[D] IRDAI

Show Answer
Correct Answer: B [SEBI] Notes: SEBI’s Principle-based Framework for Cloud Adoption is a set of guidelines to ensure safe usage of cloud services by registered entities (REs) and cloud service providers (CSPs) in the securities industry. It provides instructions on governance, risk, and compliance, choosing CSPs, data ownership and localization, due diligence by REs, security controls, legal and regulatory obligations, and vendor lock-in risks.

2. Which department launched the ‘AIS for Taxpayer’ Mobile App?

[A] Income Tax Department
[B] Department of Expenditure
[C] Department of Revenue
[D] Department of Economic Affairs

Show Answer
Correct Answer: A [Income Tax Department] Notes: ‘AIS for Taxpayer’ Mobile App was launched recently by the Income Tax Department. This application allows taxpayers to view the information as available in the Annual Information Statement or Taxpayer Information Summary (TIS).

3. Which institution along with Bank for International Settlements (BIS) launched ‘G20 TechSprint’?

[A] UIDAI
[B] RBI
[C] SEBI
[D] NITI Aayog

Show Answer
Correct Answer: B [RBI] Notes: Reserve Bank of India (RBI) and Bank for International Settlements (BIS) launch G20 TechSprint, a global technology competition. TechSprint will focus on developing innovative technology solutions for cross-border payments. The competition is open for developers around the world.

4. Which institution proposed a ‘Framework for Unexplained Suspicious Trading Pattern’?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] NPCI
[D] IRDAI

Show Answer
Correct Answer: B [SEBI] Notes: The Securities Exchange Board of India (SEBI) has recently proposed a regulatory framework to respond to unexplained suspicious trading pattern around the presence of material non-public information. The framework would deal with malpractices by market participants, who use new-age technologies by way of encrypted or vanishing messages, and modus operandi to evade the law.

5. Which institution proposed changes to the definition of ‘Unpublished Price Sensitive Information (UPSI)’?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] NPCI
[D] NITI Aayog

Show Answer
Correct Answer: B [SEBI] Notes: The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has proposed changes to the definition of unpublished price sensitive information (UPSI) in order to establish clear regulations and ensure consistent compliance among listed companies. The proposal was made in response to the inadequate categorization of announcements as UPSI and the subsequent compliance with legal requirements by listed entities.

6. RBI has urged to exchange Rs.2,000 notes by which date?

[A] June 30
[B] August 31
[C] September 30
[D] December 31

Show Answer
Correct Answer: C [September 30] Notes: The Reserve Bank of India (RBI) has decided to withdraw Rs.2,000 denominated notes from circulation. It has urged everyone to exchange these notes by September 30 this year. However, the notes will continue as legal tender. Exchange of Rs 2,000 notes into notes of other denominations can be made up to a limit of Rs 20,000.

7. ‘Srikrishnan Harihara Sarma’ has been appointed as the MD and CEO of which bank?

[A] Yes Bank
[B] IDBI Bank
[C] Karnataka Bank
[D] HDFC Bank

Show Answer
Correct Answer: C [Karnataka Bank] Notes: Karnataka Bank appoints Srikrishnan Harihara Sarma as Managing Director and Chief Executive Officer (MD and CEO). Sarma has nearly four decades of experience spread across Commercial, Retail, and Transactional Banking, Technology and Payments. He was part of the founding management team at HDFC Bank Ltd for over nine years.
</su_spoiler]

8. Union Cabinet has approved the revival package of which company with an outlay of Rs 89000 crore rupees?

[A] Air India
[B] BSNL
[C] Yes Bank
[D] IDBI Bank

Show Answer
Correct Answer: B [BSNL] Notes: The Union Cabinet has approved the third revival package for BSNL with a total outlay of 89 thousand 47 crore rupees. It includes an allotment of 4G and 5G spectrum for BSNL through equity infusion. The authorized capital of BSNL will be increased from one lakh 50 thousand crore rupees to two lakh ten thousand crore rupees.

9. Which Indian organisation is set to become International Social Security Association (ISSA) affiliate?

[A] NIBM
[B] EPFO
[C] LIC of India
[D] SBI

Show Answer
Correct Answer: B [EPFO] Notes: The Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) is set to become an International Social Security Association (ISSA) affiliate institution. With this, EPFO will gain access to professional guidelines, expert knowledge, services and support from the ISSA for its pension subscribers while gaining international recognition as a full administrative social security institution.

10. The World Bank (WB) launched its first dedicated road safety project in South Asia, for which country?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] Myanmar

Show Answer
Correct Answer: B [Bangladesh] Notes: The World Bank (WB) launched its first dedicated road safety project in South Asia, with a USD 358 million financing agreement signed with the government of Bangladesh. The project seeks to improve road safety and reduce fatalities and injuries from road crashes in selected cities, high-risk highways, and district roads.

11.‘Srikrishnan Harihara Sarma’ has been appointed as the MD and CEO of which bank?

[A] Yes Bank
[B] IDBI Bank
[C] Karnataka Bank
[D] HDFC Bank

Show Answer
Correct Answer: C [Karnataka Bank] Notes:
Karnataka Bank appoints Srikrishnan Harihara Sarma as Managing Director and Chief Executive Officer (MD and CEO).
Sarma has nearly four decades of experience spread across Commercial, Retail, and Transactional Banking, Technology, and Payments. He was part of the founding management team at HDFC Bank Ltd for over nine years.

12.Which term refers to the phenomenon when currency in circulation rising when digital payments are rising?

[A] Currency Demand Paradox
[B] Digital Demand Paradox
[C] Bank Note Paradox
[D] Finance Paradox

Show Answer
Correct Answer: A [Currency Demand Paradox] Notes:
Currency demand paradox happens when currency in circulation rising when digital payments are rising too. This phenomenon is seen in India.
The RBI has explained the ‘currency demand paradox’ in India. In India, while UPI-led retail digital payments grew at a CAGR of 50 per cent and 27 per cent in terms of volume and value, during 2016-17 to 2021-22, the currency in circulation to GDP ratio also peaked at 14.4 per cent in 2020-21.

13.What is the expansion of ‘ESM’ set up by Bombay Stock Exchange (BSE) and National Stock Exchange (NSE)?

[A] Enhanced Surveillance Measure
[B] Extreme Surveillance Measure
[C] Enhanced Safety Measure
[D] Enhanced Safety Measure

Show Answer
Correct Answer: A [Enhanced Surveillance Measure] Notes:
The Bombay Stock Exchange (BSE) and National Stock Exchange (NSE) have set up the Enhanced Surveillance Measure (ESM) to curb volatility in small-cap counters.
It is applicable for companies that have a market cap of less than ₹500 crore, and the mechanism will be effective from June 5.

14.Which institution has notified four key measures with an aim to strengthen 1,514 urban co-operative banks in India?

[A] NABARD
[B] RBI
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Cooperation

Show Answer
Correct Answer: B [RBI] Notes:
With an aim to strengthen 1,514 urban co-operative banks in India, the Reserve Bank of India has notified four key measures.
As per the notification, Cooperative Banks are given two years more to meet the priority sector lending targets, UCBs can now open new branches up to 10 per cent of the number of branches in the previous financial year without prior approval of RBI.

15.The World Bank (WB) launched its first dedicated road safety project in South Asia, for which country?

[A] India
[B] Bangladesh
[C] Nepal
[D] Myanmar

Show Answer
Correct Answer: B [Bangladesh] Notes:
The World Bank (WB) launched its first dedicated road safety project in South Asia, with a USD 358 million financing agreement signed with the government of Bangladesh.
The project seeks to improve road safety and reduce fatalities and injuries from road crashes in selected cities, high-risk highways, and district roads.

16.Which institution has filed papers with SEBI for IPO?

[A] IRDAI
[B] PFRDA
[C] NSDL
[D] IRCTC

Show Answer
Correct Answer: C [NSDL] Notes:
National Securities Depository Limited (NSDL), a leading market infrastructure institution in India, has recently filed its Draft Red Herring Prospectus (DRHP) with the Securities and Exchange Board of India (SEBI).
This is an important step for NSDL as it prepares to launch its Initial Public Offering (IPO).

17.India recently launched the trade transaction in rupees with which country?

[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Myanmar

Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh] Notes:
Bangladesh and India launched the trade transaction in rupees, a move aimed at reducing dependence on the US dollar and strengthening regional currency and trade.
This is the first time Bangladesh has done bilateral trade with a foreign country in addition to the US dollar.

18.Which institution has released the guidelines on Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF)?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] Finance Ministry
[D] BSE

Show Answer
Correct Answer: B [SEBI] Notes:
The capital markets regulator – SEBI (Securities and Exchange Board of India) has released the guidelines for the Corporate Debt Market Development Fund (CDMDF).
The fund’s purpose is to serve as a backstop facility, facilitating the purchase of investment-grade corporate debt securities during times of market stress, thereby boosting confidence among participants in the corporate debt market.

19.HSN code 8471, which was seen in the news, includes which category of products in trade?

[A] Medical Devices
[B] Electronic Gadgets
[C] Vaccines
[D] Food products

Show Answer
Correct Answer: B [Electronic Gadgets] Notes:
The Directorate General of Foreign Trade has restricted imports of laptops, tablets, all-in-one personal computers and ultra-small computers and servers under seven categories of HSN code 8471 to promote domestic manufacturing and reduce China’s majority share in imports.
However, the restriction will not apply to imports under baggage rules.

20.India has settled its first-ever crude oil payment to which country in local currency?

[A] UAE
[B] Russia
[C] Iran
[D] Malaysia

Show Answer
Correct Answer: A [UAE] Notes:
In an effort to boost bilateral trade and reduce reliance on the US dollar, India has settled its first-ever crude oil payment to the United Arab Emirates (UAE) in local currency.
The deal was facilitated under the ‘local currency settlement’ (LCS) system between state-owned Abu Dhabi National Oil Company and the Indian Oil Corporation. The deal is the second transaction under the LCS. The first deal took place in July, and involved the sale of 25kg of gold from a leading UAE gold exporter to a buyer in India.

21.The Ministry of Finance approved welfare measures for the benefit of employees of which institution?

[A] EPFO
[B] LIC
[C] ISRO
[D] IOCL

Show Answer
Correct Answer: B [LIC] Notes:
The Ministry of Finance approved a series of welfare measures for the benefit of Life Insurance Corporation of India (LIC) agents and employees.
The welfare measures are related to the amendments to LIC (Agents) Regulations, 2017, Enhancement of Gratuity Limit, and Uniform Rate of Family Pension among others. It will benefit more than 13 lakhs agents and more than 1 lakh regular employees.

22.Which institution approved capital- management reforms that will unlock $100 billion in funds over the next 10 years?

[A] AIIB
[B] ADB
[C] World Bank
[D] IMF

Show Answer
Correct Answer: B [ADB] Notes:
The Asian Development Bank (ADB) approved capital- management reforms that will unlock $100 billion in funds over the next 10 years to support Asia and the Pacific.
The reforms also create a Countercyclical Lending Buffer to support ADB developing member countries (DMCs) facing unexpected crises.

23.Online gaming companies will charge 28% GST on full value of bets, with effect from which date?

[A] October 1, 2023
[B] January 1, 2024
[C] April 1, 2024
[D] October 1, 2024

Show Answer
Correct Answer: A [October 1, 2023] Notes:
From October 1, online gaming companies will charge 28% GST on the full value of bets, while offshore platforms would also be required to have GST registration to operate in India.
The notification was released by the Union Finance Ministry though many states are yet to pass amendments in their respective state GST Laws.

24.Prompt Corrective Action (PCA) framework, which was seen in the news, is associated with which institution?

[A] RBI
[B] SEBI
[C] NITI Aayog
[D] Election Commission of India

Show Answer
Correct Answer: A [RBI] Notes:
The Reserve Bank has announced an extension of the Prompt Corrective Action (PCA) framework to Government NBFCs, excluding those in the Base Layer, starting from October 1, 2024.
This decision will be based on the audited financials as of March 31, 2024, or later. Once government-owned NBFCs are placed under the PCA framework, it will impose restrictions not only on dividend distribution and profit remittance but also on the infusion of equity by promoters/shareholders and reduction of leverage.

25.National Skill Development Corporation (NSDC) partnered with which company to launch ‘Super Power Retailer Program’ under Skill India Mission?

[A] Walmart
[B] Coca-Cola
[C] PayTm
[D] Cadburys

Show Answer
Correct Answer: B [Coca-Cola] Notes:
The National Skill Development Corporation (NSDC), under the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) announced a partnership with Coca-Cola India to launch the Super Power Retailer Program under the Skill India Mission.
The program is being piloted in the state of Odisha. It will be extended to Uttar Pradesh.

26.RBI has instructed banks to appoint how many whole-time directors in addition to the managing director on their boards?

[A] One
[B] Two
[C] Three
[D] Four

Show Answer
Correct Answer: A [One] Notes:
The Reserve Bank of India (RBI) has instructed banks to enhance their senior management teams by appointing a minimum of one whole-time director in addition to the managing director on their boards.
The regulatory authority has specified a deadline of four months for banks to submit their proposals for these appointments.

27.As per the initial advance estimates of major kharif crops for 2023-24, which major crop is estimated to have a decline in production?

[A] Wheat
[B] Rice
[C] Moong
[D] Tur

Show Answer
Correct Answer: B [Rice] Notes:
According to the initial advance estimates of major kharif crops for the 2023-24 season released by the Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare (MoA&W), India’s rice production is projected to be 1,063.13 lakh metric tonnes (LMT).
This represents a 3.7 percent decrease compared to the 1,105.12 LMT recorded during the same season the previous year.

28.‘Operation Sesha’, which was launched recently, aims to curb the illegal trade of_:

[A] Tortoises
[B] Timber
[C] Exotic Birds
[D] Tusk

Show Answer
Correct Answer: B [Timber] Notes:
Union Finance Minister launches phase IV of ‘Operation Sesha’ to curb the illegal trade of Timber, including Red Sanders.
She launched this during the inaugural session of the first-ever Global Conference on Cooperation in Enforcement Matters (GCCEM) in New Delhi. Delegates representing over 40 Custom Organisations participated in the event.

29.‘Mahadev Book’, which was recently blocked, is associated with_?

[A] Bitcoin
[B] Betting
[C] Real Estate
[D] Gold

Show Answer
Correct Answer: B [Betting] Notes:
Following a request from the Enforcement Directorate (ED), the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) issued blocking orders against 22 allegedly illegal betting apps and websites, including Mahadev Book and Reddyannaprestopro apps.
The ED has been investigating the promoters of the Mahadev online betting app under a money-laundering case and has conducted raids on its premises in Chhattisgarh.

30.The Government of India signed a $400 million policy-based loan with which institution to support urban services?

[A] World Bank
[B] ADB
[C] IMF
[D] IMF

Show Answer
Correct Answer: B [ADB] Notes:
The Government of India signed a $400 million policy-based loan with Asian Development Bank (ADB) to support its urban reform agenda for creating high-quality urban infrastructure, improving service delivery, and promoting efficient governance systems.
While Sub-programme 1 approved in 2021 with a financing of $350 million established national-level policies and guidelines to improve urban services, Sub-programme 2 is supporting investment planning and reform actions at the state and urban local body (ULB) levels.

31.Ashok Vaswani was appointed as the new Managing Director and chief executive officer of which bank?

[A] State Bank of India
[B] Kotak Mahindra Bank
[C] HDFC Bank
[D] ICICI Bank

Show Answer
Correct Answer: B [Kotak Mahindra Bank] Notes:
Ashok Vaswani was appointed as the new Managing Director and chief executive officer (MD and CEO) of Kotak Mahindra Bank.
He currently serves as the president of Pagaya, a US-Israeli artificial intelligence fintech, as well as a Non-executive director of the London Stock Exchange Group.

32.Which institution established a committee with the purpose of simplifying the language used in insurance policies?

[A] RBI
[B] NITI Aayog
[C] IRDAI
[D] PFRDA

Show Answer
Correct Answer: C [IRDAI] Notes:
Recently, the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) established a committee with the purpose of simplifying the language used in insurance policies.
This initiative aims to assist individuals in making informed decisions when purchasing insurance coverage. The committee consists of eight members and has been tasked with presenting its recommendations within 8-10 weeks.

33.As per the initial advance estimates of major kharif crops for 2023-24, which major crop is estimated to have a decline in production?

[A] Wheat
[B] Rice
[C] Moong
[D] Tur

Show Answer
Correct Answer: B [Rice] Notes:
According to the initial advance estimates of major kharif crops for the 2023-24 season released by the Ministry of Agriculture & Farmers’ Welfare (MoA&W), India’s rice production is projected to be 1,063.13 lakh metric tonnes (LMT).
This represents a 3.7 percent decrease compared to the 1,105.12 LMT recorded during the same season the previous year.

34.What is India’s Goods and Services Tax (GST) collection in October 2023?

[A] Rs 1.65 lakh crore
[B] Rs 1.72 lakh crore
[C] Rs 1.82 lakh crore
[D] Rs 1.92 lakh crore

Show Answer
Correct Answer: B [Rs 1.72 lakh crore] Notes:
India’s Goods and Services Tax (GST) collections in October 2023 increased by 13.4% to Rs 1,72,003 crore, the second-highest ever. The growth was driven by a rebound in imports.
The GST revenue collection for October 2023 is second highest ever, next only to April 2023. The gross GST for September, collected in October, rose 13% annually to Rs 1,72,003 crore. The growth in India’s gross Goods and Services Tax (GST) revenues bounced back in October with tax collections rising at a 10-month high pace of 13.4%.

35.What is the average resolution time in the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), as of 2023?

[A] 653 days
[B] 525 days
[C] 415 days
[D] 365 days

Show Answer
Correct Answer: A [653 days] Notes:
Falling recovery rates from 43% to 32% between March 2019 and September 2023, and an increase in the average resolution time from 324 to 653 days versus the stipulated 330 days have emerged as impediments to the success of the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC), according to a report by CRISIL Rating.
The Insolvency and Bankruptcy Code (IBC) was launched in 2016.

36.Which automobile manufacturer has launched a registered vehicle scrapping facility (RVSF) in India?

[A] Tata Motors
[B] Mahindra Group
[C] Maruti Suzuki
[D] Hyundai Motors

Show Answer
Correct Answer: A [Tata Motors] Notes:
Leading automobile manufacturer Tata Motors has launched a registered vehicle scrapping facility (RVSF) in Punjab, which will be the company’s fourth such unit.
Named ‘Re.Wi.Re – Recycle with Respect, the facility uses environmentally friendly processes and has the capacity to disassemble 12,000 end-of-life vehicles safely and sustainably, each year. It is equipped to scrap both passenger and commercial vehicles, regardless of their brand.

37.Which institution releases official quarterly and annual estimates of India’s Gross Domestic Product (GDP)?

[A] NSO
[B] NITI Aayog
[C] NASSCOM
[D] DPIIT

Show Answer
Correct Answer: A [NSO] Notes:
India’s Gross Domestic Product (GDP) grew at 7.6% in the July-September 2023 quarter, as per initial estimates from the National Statistical Office.
GDP growth of 7.6 per cent beat most estimates, including 6.5 per cent projected by the Reserve Bank of India (RBI). In the April-June quarter, the gross domestic product (GDP) growth was 6.2 percent.

38.Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC) launched Electronic Origin Data Exchange System (EODES) between India and which country?

[A] Japan
[B] Korea
[C] UAE
[D] Egypt

Show Answer
Correct Answer: B [Korea] Notes:
Central Board of Indirect Taxes & Customs (CBIC), launched the India-Korea Electronic Origin Data Exchange System (EODES).
It is aimed at facilitating the smooth implementation of the India-Korea Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) by way of electronic exchange of origin information between the two customs administrations in respect of the goods traded under the CEPA.

39.What is India’s GDP growth projection for 2023-24, as per RBI’s December 2023 Monetary Policy Committee Meeting?

[A] 6.5 %
[B] 7 %
[C] 8 %
[D] 9.5 %

Show Answer
Correct Answer: B [7 %] Notes:
Monetary Policy Committee (MPC) of the Reserve Bank of India (RBI) decided to keep key interest rates unchanged at 6.5 per cent for the fifth policy meeting in a row.
It also maintained its ‘withdrawal of accommodation’ policy stance by a five-out-of-six majority. The committee raised its GDP growth projection for 2023-24 to 7%, and retained its average inflation forecast at 5.4%.

40.Which city is the location of Maharashtra’s first Multi Modal Logistics Park (MMLP) under the ambitious PM Gati Shakti National Master Plan?

[A] Mumbai
[B] Pune
[C] Nagpur
[D] Thane

Show Answer
Correct Answer: C [Nagpur ] Notes:
The Multi Modal Logistics Park (MMLP) being built near Nagpur, Maharashtra under the ambitious PM Gati Shakti National Master Plan has been named the Nagpur MMLP. It will be the first such freight transit hub in the state, developed under public-private partnership by National Highways Logistics Management Ltd. Spanning 150 acres with rail & road connectivity, the Rs. 673 crore project aims to boost logistical infrastructure.

41.Which bank of India has introduced the Green Rupee Term Deposit?

[A] State Bank of India (SBI)
[B] HDFC Bank
[C] ICICI Bank
[D] Indian Bank

Show Answer
Correct Answer: A [State Bank of India (SBI)] Notes:
Recently, the State Bank of India (SBI) launched the SBI Green Rupee Term Deposit (SGRTD). The SGRTD is a deposit scheme that aims to raise funds for environmentally-friendly initiatives and projects. The scheme is open to NRIs, non-individuals, and resident individuals. The SGRTD has tenors of 1,111 days, 1,777 days, and 2,222 days. The SGRTD offers flexible tenors.

42.Which country is set to become the world’s largest producer of lentil (masoor) during the 2023-24 crop years?

[A] India
[B] Myanmar
[C] Bhutan
[D] Nepal

Show Answer
Correct Answer: A [India] Notes:
In 2023-24, India is set to become the world’s leading lentil (masoor) producer due to expanded cultivation. Primarily consumed as ‘Dal’ after skin removal, lentils are hardy, frost-tolerant, and thrive in cold climates. Optimal growth temperature is 18-30°C, and well-drained, neutral loam soils are ideal. Major lentil-growing Indian states include Madhya Pradesh, Uttar Pradesh, and Rajasthan. Despite ranking second globally in production, India traditionally imports from Canada, Australia, Russia, Singapore, and Turkey, but has diversified sources in recent years.

43.Which organization recently issued Japanese Yen Denominated Green Bonds?

[A] REC Limited
[B] International Monetary Fund
[C] World Bank
[D] Japan Green Finance Organization

Show Answer
Correct Answer: A [REC Limited] Notes:
REC Limited, a Maharatna PSU under the Ministry of Power, achieved a milestone with its inaugural JPY 61.1 billion green bonds issuance. It marks REC’s eleventh entry into the international bond market and the first Yen Green Bonds issuance by an Indian PSU. The bonds, with maturities of 5, 5.25, and 10 years, were issued at yields of 1.76%, 1.79%, and 2.20%, respectively. This Euro-Yen issuance is the largest in South and Southeast Asia, making it India’s largest Yen-denominated issuance. The bonds received significant interest globally, with a high international allocation. They will be listed exclusively on India INX and NSE IFSC in GIFT City, Gujarat.

44.What is the name of the house journal recently unveiled by the Indian Renewable Energy Department Agency?

[A] Pahal
[B] Suryodaya
[C] Ujjwal
[D] Prayas

Show Answer
Correct Answer: A [Pahal] Notes:
The Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA), a Government of India enterprise, launched ‘Pahal,’ its Vigilance Department’s insightful house journal. Unveiled by Chairman & Managing Director Shri Pradip Kumar Das in New Delhi, the initiative aims at enhancing transparency, accountability, and promoting renewable energy initiatives. Chief Vigilance Officer Shri Ajay Kumar Sahani and senior officials attended the ceremony, marking a noteworthy step in advancing IREDA’s commitment to renewable energy.

45.What is the proposed interim budget for Jammu and Kashmir for the fiscal year 2024-25?

[A] $12 billion
[B] $14 billion
[C] $11 billion
[D] $16 billion

Show Answer
Correct Answer: B [$14 billion] Notes:
India has unveiled an interim budget of $14 billion for Jammu and Kashmir, marking a significant commitment to the region’s economic development. The proposed budget of Rs 1.18 lakh crore ($14.16 billion) surpasses IMF’s financial aid to Pakistan by 4.72 times, emphasizing India’s dedication to the growth and stability of Jammu and Kashmir. This announcement coincided with Pakistan’s “Kashmir Solidarity Day,” showcasing India’s robust financial support for the region.

46.Recently, UPI payment system has been launched in which two countries?

[A] Sri Lanka and Mauritius
[B] Australia and Egypt
[C] Chile and Peru
[D] Iran and Israel

Show Answer
Correct Answer: A [Sri Lanka and Mauritius] Notes:
Prime Minister Narendra Modi, with Sri Lankan President Ranil Wickremesinghe and Mauritian Prime Minister Pravind Jugnauth, inaugurated Unified Payment Interface (UPI) services in Sri Lanka and Mauritius, and RuPay card services in Mauritius via video conferencing. Mr. Jugnauth announced the co-branded RuPay card as Mauritius’ domestic card. This initiative aims to enhance economic ties and connectivity between the countries, providing convenience to their citizens. Sri Lankan President congratulated Modi on the consecration of Shri Ram Mandir and highlighted longstanding economic relations.

47.Recently, IREDA has signed an MoU with which IIT for promoting innovation and research in the field of renewable energy?

[A] IIT Roorkee
[B] IIT Bombay
[C] IIT Kanpur
[D] IIT Bhubaneswar

Show Answer
Correct Answer: D [IIT Bhubaneswar] Notes:
The Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) and the Indian Institute of Technology, Bhubaneswar (IIT Bhubaneswar) signed a Memorandum of Understanding (MoU). The MoU is intended to support joint research efforts, technology transfer, and the start-up ecosystem in renewable energy. The collaboration was initiated at the 100 Cube Start-up Conclave held at IIT Bhubaneswar in the presence of Union minister Dharmendra Pradhan and Director of IITB Prof. Shreepad Karmalkar.

48.According to Morgan Stanley Research, what is the projected GDP growth rate for India in FY 25?

[A] 6.1%
[B] 6.2%
[C] 6.5%
[D] 6.6%

Show Answer
Correct Answer: C [6.5%] Notes:
According to Morgan Stanley, India’s GDP growth is projected to drop to 6.5% in the financial year (FY) 2025, from 6.9% expected for FY2024. However, Morgan Stanley also says that GDP growth will remain healthy, with domestic demand improving and all the macro indicators slated to remain stable. The research emphasizes that domestic demand, supported by robust factors, will play a crucial role in sustaining India’s growth trajectory.

49.Recently, which institute developed the ‘Investor Information and Analytics Platform’?

[A] IIT Madras
[B] IIT Kanpur
[C] IIT Roorkee
[D] IIT Bombay

Show Answer
Correct Answer: A [IIT Madras] Notes:
Union Minister Rajeev Chandrasekhar inaugurated IIT Madras’ ‘Investor Information and Analytics Platform,’ aiding startups in accessing investor networks, government schemes, and comprehensive startup insights. Developed by CREST researchers, the platform offers a one-stop solution for entrepreneurs, integrating information on government agencies, investors, VCs, and banks supporting startups. Noteworthy is the AI-based “StartupGPT” for simplified data navigation. With information on 200,000 startups, 11,000 angel investors, 5,000 VCs, and more, the platform fosters growth in India’s dynamic startup ecosystem.

50.Which one of the following company recently collaborated with MAHAGENCO to develop Renewable Energy Parks in Maharashtra?

[A] Tata Group
[B] Reliance Industries Limited
[C] NTPC Green Energy Limited
[D] ITC Limited

Show Answer
Correct Answer: C [NTPC Green Energy Limited ] Notes:
NTPC Green Energy Limited (NGEL) collaborates with Maharashtra State Power Generation Company Limited (MAHAGENCO) to establish Renewable Energy Parks in Maharashtra. This joint venture aligns with green energy initiatives and bolsters India’s energy transition goals, aiming to build gigawatt-scale renewable energy parks in the state, showcasing a commitment to sustainable development and clean energy sources.