Current Affairs Quiz – October, 2023

Current Affairs Quiz – October, 2023

1. Which state has devised an ‘Action Plan to curb paddy straw burning’?

[A] Gujarat
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Uttar Pradesh

Show Answer
Correct Answer: B [Punjab] Notes: Punjab has devised an ‘Action Plan to curb paddy straw burning,’ focusing on in-situ and ex-situ methods to handle the paddy straw effectively.

2. As per a recent report, which city emerged as the most central node in tortoise/hard-shell turtle trafficking?

[A] Ahmedabad
[B] Mumbai
[C] Chennai
[D] Vishakhapatnam

Show Answer
Correct Answer: C [Chennai] Notes: Chennai has been identified as the most central node in tortoise/hard-shell turtle trafficking, acting as the top exporting and intermediary district.

3. Frank Rubio, who was seen in the news, is associated with which profession?

[A] Sports person
[B] Business person
[C] Astronaut
[D] Scientist

Show Answer
Correct Answer: C [Astronaut] Notes: Frank Rubio, associated with NASA, recently set a US record for the longest spaceflight, spending just over a year in space.

4. Which institution released the report titled ‘Methane emissions in livestock and rice systems’?

[A] NABARD
[B] FAO
[C] UNEP
[D] UNFCCC

Show Answer
Correct Answer: B [FAO] Notes: The report ‘Methane emissions in livestock and rice systems’ was released by the Food and Agriculture Organization (FAO).

5. Which institution is associated with the ‘IGMS 2.0 Public Grievance portal’?

[A] IIT Madras
[B] IIT Kanpur
[C] IIIT Hyderabad
[D] NIC

Show Answer
Correct Answer: B [IIT Kanpur] Notes: IIT Kanpur developed the Intelligent Grievance Monitoring System (IGMS) 2.0 Public Grievance portal in collaboration with DARPG.

6. Which institution approved capital-management reforms that will unlock $100 billion in funds over the next 10 years?

[A] AIIB
[B] ADB
[C] World Bank
[D] IMF

Show Answer
Correct Answer: B [ADB] Notes: The Asian Development Bank (ADB) approved capital-management reforms unlocking $100 billion to support Asia and the Pacific.

7. Rajghat is the memorial of which Indian leader?

[A] Jawaharlal Nehru
[B] Mahatma Gandhi
[C] B R Ambedkar
[D] Lal Bahadur Shastri

Show Answer
Correct Answer: B [Mahatma Gandhi] Notes: Rajghat is the memorial of Mahatma Gandhi, and leaders paid tribute on his 154th birth anniversary.

8. ‘Indigenous Peoples’ Day’ is celebrated in the month of October, in which country?

[A] Italy
[B] Spain
[C] USA
[D] Australia

Show Answer
Correct Answer: C [USA] Notes: Indigenous Peoples’ Day is celebrated in the USA on the second Monday of October to recognize Native American communities.

9. Which city is the host of ‘IEA Critical Minerals and Clean Energy Summit in 2023’?

[A] London
[B] Paris
[C] Rome
[D] Vienna

Show Answer
Correct Answer: B [Paris] Notes: The IEA Critical Minerals and Clean Energy Summit in 2023 is hosted in Paris, where the IEA’s Critical Minerals Market Review was released.

10. ‘Shri Mahakal Mahalok’ corridor is situated in which state/UT?

[A] Gujarat
[B] Madhya Pradesh
[C] Bihar
[D] Uttarakhand

Show Answer
Correct Answer: B [Madhya Pradesh] Notes: The ‘Shri Mahakal Mahalok’ corridor, inaugurated in phases, is situated in Madhya Pradesh.

11. Which state is set to conduct Socio-economic Assessment of Indigenous Muslim Communities?

[A] West Bengal
[B] Assam
[C] Gujarat
[D] Bihar

Show Answer
Correct Answer: B [Assam] Notes: The Assam government plans to conduct a socio-economic survey of the state’s five indigenous Muslim communities to address their comprehensive socio-political and educational needs.

12. Perseverance rover has recently captured ‘Dust devil’ in which planet?

[A] Jupiter
[B] Mars
[C] Saturn
[D] Venus

Show Answer
Correct Answer: B [Mars] Notes: The Perseverance rover captured a Martian dust devil, resembling a tornado on Earth but smaller in size.

13. ‘CTBT’, which was seen in the news, is an agreement related to:

[A] Climate Change
[B] Nuclear Test Ban
[C] Education
[D] Cybersecurity

Show Answer
Correct Answer: B [Nuclear Test Ban] Notes: The Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty (CTBT) prohibits nuclear detonations for military or non-military purposes.

14. Narges Mohammadi, who won 2023 Nobel Prize for Peace, is from which country?

[A] Israel
[B] Iran
[C] UAE
[D] Oman

Show Answer
Correct Answer: B [Iran] Notes: Iranian activist Narges Mohammadi won the 2023 Nobel Peace Prize for her fight against oppression and promotion of human rights.

15. ‘Dakar Declaration 2023’, which was seen in the news, is associated with which field?

[A] Cybersecurity
[B] Anti-terrorism
[C] Climate Change
[D] Education

Show Answer
Correct Answer: C [Climate Change] Notes: The Dakar Declaration 2023, associated with Climate Change, highlights global efforts to reduce emissions and address climate issues.

16. Which state/UT hosted the 49th All India Police Science Congress?

[A] Kerala
[B] Goa
[C] Maharashtra
[D] Uttarakhand

Show Answer
Correct Answer: D [Uttarakhand] Notes: The 49th All India Police Science Congress was held in Dehradun, Uttarakhand, organized by the Uttarakhand Police.

17. ‘National Framework for Climate Services (NFCS)’ is led by:

[A] IMD
[B] ISRO
[C] UNEP
[D] UNFCCC

Show Answer
Correct Answer: A [IMD] Notes: The National Framework for Climate Services (NFCS) is led by the India Meteorological Department (IMD).

18. ‘Parker Solar Probe’ is associated with which country?

[A] USA
[B] India
[C] Israel
[D] Russia

Show Answer
Correct Answer: A [USA] Notes: NASA’s Parker Solar Probe, associated with the USA, achieved a milestone with a velocity of 635,266 km/h during its 17th orbit around the Sun.

19. The ‘MMDR Act’, which was seen in the news, is associated with which sector?

[A] Medicines and Medications
[B] Mines and Minerals
[C] Machines and Machineries
[D] Movies and Magazines

Show Answer
Correct Answer: B [Mines and Minerals] Notes: The Mines and Minerals (Development and Regulation) Act, 1957 (MMDR Act) was modified to establish royalty rates for Lithium, Niobium, and Rare Earth Elements (REEs).

20. What is the name of the autonomous organization formed to promote youth development in India?

[A] Youth Skill India
[B] Mera Yuva Bharat
[C] Young India
[D] Study in India

Show Answer
Correct Answer: B [Mera Yuva Bharat] Notes: The Union Cabinet approved the establishment of Mera Yuva Bharat (MY Bharat), an autonomous organization to promote youth development in India.

21. Which city is the host of ‘Ninth P-20 summit’ in India?

[A] Mumbai
[B] Chennai
[C] New Delhi
[D] Kolkata

Show Answer
Correct Answer: C [New Delhi] Notes:
The Prime Minister Narendra Modi inaugurated the 9th G20 Parliamentary Speakers’ Summit (P20) at Yashobhoomi, New Delhi.
The summit was hosted by the Parliament of India under the framework of India’s G20 Presidency with the theme of ‘Parliaments for One Earth, One Family, One Future’.

22. Baiga tribal group, which was seen in the news, are found in which state?

[A] Bihar
[B] Karnataka
[C] Madhya Pradesh
[D] Kerala

Show Answer
Correct Answer: C [Madhya Pradesh] Notes:
The Baiga Particularly Vulnerable Tribal Group (PVTG) achieved habitat rights, making them the second group to receive such rights in the state, following the Kamar group this year. They are ethnic groups found in Madhya Pradesh, including Chhattisgarh.
A total of 19 Baiga villages, comprising 6,483 individuals from 2,085 families, were granted habitat rights.

23. ‘Gerald R Ford’ is the carrier strike group of which country?

[A] Israel
[B] USA
[C] Russia
[D] France

Show Answer
Correct Answer: B [USA] Notes:
In response to a surprise attack by Hamas on Israel, the U.S. Defense Secretary Lloyd Austin instructed the USS Gerald R Ford carrier strike group to head to the Eastern Mediterranean, with the intention of providing assistance to Israel if necessary.
United States Navy’s nuclear-powered aircraft carrier USS Gerald R Ford is considered as one of the world’s biggest and strongest Warships.

24. Which state recently inaugurated its first building built using 3D printing technology named ‘Amaze-28’?

[A] Goa
[B] Tamil Nadu
[C] Kerala
[D] Telangana

Show Answer
Correct Answer: C [Kerala] Notes:
Named Amaze-28, Kerala’s first building built using 3D printing technology has been inaugurated recently.
The building, with an area of 380 square feet, one-room summer house, was designed as a demonstration project and was completed in just 28 days. The project was completed by Kera State Nirmiti Kerndra with the support of Tvasta, a Chennai-based construction tech start-up.

25. Which country inaugurated the 82-km ‘Padma Bridge Rail Link Project’?

[A] Nepal
[B] India
[C] Bangladesh
[D] Sri Lanka

Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh] Notes:
Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina on Tuesday inaugurated the 82-km Padma Bridge Rail Link, the country’s largest infrastructure project built under China’s Belt and Road Initiative.
The project is estimated to cost Taka 39,246.80 crore, with the Exim Bank of China providing a loan of Taka 21,036.70 crore.

26. ‘Intensified Mission Indradhanush 5.0 Campaign’ aims to vaccinate children up to which years of age?

[A] 3
[B] 5
[C] 6
[D] 8

Show Answer
Correct Answer: B [5] Notes:
The Intensified Mission Indradhanush 5.0 (IMI 5.0) campaign, with a particular emphasis on enhancing the vaccination coverage for Measles and Rubella, completed all three rounds.
This campaign encompasses all districts in the country and targets children up to 5 years of age. During the initial two rounds of IMI 5.0, more than 34 lakh children and 6 lakh pregnant women received vaccine doses nationwide.

27. Which Union Ministry confers the National Intellectual Property Awards in India?

[A] Ministry of Commerce and Industry
[B] Ministry of MSME
[C] Ministry of Finance
[D] Ministry of Corporate Affairs

Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Commerce and Industry] Notes:
Union Minister for Commerce and Industry Piyush Goyal conferred the National Intellectual Property Awards at the National Intellectual Property Conference 2023 held in New Delhi.
The Union Minister informed that India has improved its ranking in the global innovation index from 81st position in 2014 to 40th position this year.

28. Which Indian state has recently reported positive cases of African Swine Fever among the pigs?

[A] Kerala
[B] Manipur
[C] Sikkim
[D] Arunachal Pradesh

Show Answer
Correct Answer: B [Manipur] Notes:
Positive cases of African Swine Fever among the pigs have been reported in Manipur. Samples of the Pigs reared in Imphal were sent to the North Eastern Regional Disease Diagnostic Laboratory for testing. The samples were confirmed positive.
Following confirmation of African Swine Fever, as a containment measure of the disease, the Manipur Government has restricted the movement of Pigs from the affected area.

29. Union Health Minister Mansukh Mandaviya inaugurated NIMSR, the first medical college of which state?

[A] Manipur
[B] Nagaland
[C] Meghalaya
[D] Assam

Show Answer
Correct Answer: B [Nagaland] Notes:
Union Health Minister Mansukh Mandaviya recently inaugurated the Nagaland Institute of Medical Sciences and Research (NIMSR) in Kohima.
It is the first medical college in the northeastern state. NIMSR, Kohima is affiliated with Nagaland University.

30. Which bloc has recently adopted a roadmap on the regulation of crypto assets?

[A] EU
[B] G-20
[C] ASEAN
[D] G-7

Show Answer
Correct Answer: B [G-20] Notes:
Finance ministers and central bank governors (FMCBG) from G20 nations adopted a roadmap for regulating crypto assets at their meeting at Marrakesh in Morocco.
It was created based on the synthesis paper prepared by the International Monetary Fund (IMF) and the Financial Stability Board.

31. Which institution released the ‘High Cost of Cheap Water’ Report’?

[A] WWF
[B] UNEP
[C] NITI Aayog
[D] WAPCOS

Show Answer
Correct Answer: A [WWF] Notes:
On the occasion of World Food Day, which falls on October 16th, the World Wide Fund for Nature (WWF) unveiled a report titled “The High Cost of Cheap Water.”
The recently published report warns that a growing global water crisis poses a threat to economic value, food security, and sustainability, with an estimated $58 trillion at risk.

32. What is the theme of ‘Ayurveda Day 2023’?

[A] Ayurveda for One Health
[B] Integrated Medicine
[C] Vasudaiva Kutumbakam
[D] Ayurveda Amrit Kaal

Show Answer
Correct Answer: A [Ayurveda for One Health] Notes:
The Union Ministry of Ayush has announced that the ‘Ayurveda Day’, scheduled to be on November 10, 2023.
It will be observed on an international scale, with participation expected from around 100 countries worldwide. The theme for this year’s celebration is ‘Ayurveda for One Health,’ and it is set to become a global event.

33. KatiBihu is a festival celebrated in which state/UT?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Assam
[C] Kerala
[D] Goa

Show Answer
Correct Answer: B [Assam] Notes:
KatiBihu is a festival celebrated in Assam. It marks the relocation of rice saplings and is known as Kongali Bihu.
There are another two Bihu festivals celebrated in Assam – Bhogali or Magh Bihu is observed in January and Rongali or Bohag Bihu is observed in the month of April.

34. Which state government has announced to conduct a caste census for Backward Classes?

[A] Maharashtra
[B] Andhra Pradesh
[C] Gujarat
[D] Kerala

Show Answer
Correct Answer: B [Andhra Pradesh] Notes:
The Andhra Pradesh government is set to commence a caste census for Backward Classes around November 15.
This initiative is aimed at improving services and support for the 139 communities falling under this category.

35. Which state/UT launched ‘Gyan Sahayak Scheme’?

[A] Odisha
[B] Gujarat
[C] Andhra Pradesh
[D] Assam

Show Answer
Correct Answer: B [Gujarat] Notes:
In July, the state government of Gujarat introduced the Gyan Sahayak Scheme, which garnered opposition from various units including student groups, political parties among others.
This scheme’s objective is to address staffing shortages in government schools by hiring teachers on a contractual basis until regular appointments can be finalized.

36. Rafah border crossing, which was seen in the news is an exclusive crossing point between_?

[A] Israel and Gaza Strip
[B] Egypt and Gaza Strip
[C] Israel and Jordan
[D] Israel and Lebanon

Show Answer
Correct Answer: B [Egypt and Gaza Strip] Notes:
The Rafah Border Crossing, also known as Ma’bar Rafah in Arabic, serves as the exclusive crossing point between Egypt and the Gaza Strip.
It is currently the only point that is not controlled by Israel where civilians can enter and exit Gaza by land.

37. Baffin Island, which was seen in the news, is associated with which country?

[A] Indonesia
[B] Canada
[C] Australia
[D] Sri Lanka

Show Answer
Correct Answer: B [Canada] Notes:
Researchers conducted a study on a 62-million-year-old lava flow located on Baffin Island in Canada’s Arctic Archipelago.
The study revealed that this lava contains exceptionally elevated levels of helium-3, a rare isotope linked to the Earth’s core.

38. Dhordo, which was seen in the news, is located in which state/UT?

[A] Bihar
[B] Gujarat
[C] Assam
[D] Goa

Show Answer
Correct Answer: B [Gujarat] Notes:
Dhordo, a village in Gujarat, has received a prestigious accolade from the United Nations World Tourism Organisation (UNWTO) as the “best tourism village.”
Situated within the expansive Great Rann of Kutch, Dhordo village in Gujarat has gained prominence for its hosting of the annual Rann Utsav.

39. China recently signed “Cooperation Agreement” with which country?

[A] Nepal
[B] Bangladesh
[C] Bhutan
[D] Russia

Show Answer
Correct Answer: C [Bhutan] Notes:
China and Bhutan held productive discussions at the 25th round of Boundary Talks in Beijing, China.
The countries also inked a significant “Cooperation Agreement” that delineates the responsibilities of the Joint Technical Team (JTT) regarding the demarcation and delimitation of their shared border.

40. Which neighbouring country has granted approval for the issuance of free visas to citizens of several countries including India?

[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Vietnam
[D] Thailand

Show Answer
Correct Answer: A [Sri Lanka] Notes:
The Sri Lankan Cabinet has granted approval for the issuance of free visas to citizens of India, China, Russia, Malaysia, Japan, Indonesia, and Thailand.
This initiative has been launched as a pilot project with immediate effect and will be in operation until March 31, 2024. It aims to rebuild the debt-trapped island nation’s tourism sector.

41. What is the name of the first Regional Rapid Transit System (RRTS) of India?

[A] Sadharan Bharat
[B] NaMo Bharat
[C] Antodaya Bharat
[D] Ganga Bharat

Show Answer
Correct Answer: B [NaMo Bharat] Notes: Prime Minister Narendra Modi flagged off the country’s first Regional Rapid Transit System (RRTS) NaMo Bharat. The priority section of Delhi-Ghaziabad-Meerut Regional Rapid Transit System (RRTS) Corridor was also inaugurated. The RRTS was earlier named RapidX train. RRTS is a new rail-based, semi-high-speed, high-frequency commuter transit system, with a design speed of 180 Kmph.

42. Which organisation released the ‘International Migration Outlook 2023’?

[A] IMF
[B] OECD
[C] WEF
[D] World Bank

Show Answer
Correct Answer: B [OECD] Notes: The International Migration Outlook: 2023 was released recently by the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). It revealed that Indians, who are prominent in terms of migration to OECD countries, also top the list when it comes to obtaining foreign citizenship.

43. Which country has abandoned decade old restriction on banker bonuses?

[A] USA
[B] UK
[C] Australia
[D] Germany

Show Answer
Correct Answer: B [UK] Notes: Recently, the United Kingdom decided to discard a decade-old regulation on banker bonuses that had been initially adopted from the European Union. This decision signifies a notable change in financial regulations post-Brexit, signifying the UK’s separation from the 27-country bloc it left in 2020.

44. What is the name of the National Hackathon focused on the use of 5G technology for police applications?

[A] Vimarsh 2023
[B] Vyukth 2023
[C] Vikalp 2023
[D] Vikas 2023

Show Answer
Correct Answer: A [Vimarsh 2023] Notes: The curtain raiser event for Vimarsh 2023, a national hackathon focused on the use of 5G technology for police applications, took place in Delhi. The hackathon will comprise three stages of idea screening. Stages I and II will be conducted in a virtual format, while Stage III will be held at designated centers in a physical setting. During Stage III, participants will have access to 5G testbeds, private networks, and labs for their projects.

45. Which cricketer scored the fastest ODI World Cup hundred in 40 balls?

[A] Virat Kohli
[B] Rohit Sharma
[C] Glenn Maxwell
[D] David Warner

Show Answer
Correct Answer: C [Glenn Maxwell] Notes: Australia’s Glenn Maxwell scores fastest ODI World Cup hundred. The 40-ball hundred is also the fourth fastest century in ODI cricket. Maxwell powered his way to a century by breaking the previous record by 9 deliveries. South Africa’s Aiden Markram has hit a hundred in 49 deliveries against Sri Lanka earlier.

46. The European Union (EU) and India conducted their first joint naval exercise in which place?

[A] Gulf of Guinea
[B] Indian Ocean
[C] South China Sea
[D] Gulf of Finland

Show Answer
Correct Answer: A [Gulf of Guinea] Notes: The European Union (EU) and India recently conducted their first joint naval exercise in the Gulf of Guinea. The exercise followed the third meeting of the EU-India Maritime Security Dialogue in Brussels. During the exercise, Indian Navy’s INS Sumedha, an Offshore Patrol Vessel, was joined by three EU Member States’ ships in the Gulf of Guinea.

47. Which Union Ministry organised the ‘Dark Patterns Buster Hackathon 2023’?

[A] Ministry of Electronics and IT
[B] Ministry of Science and Technology
[C] Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution
[D] Ministry of Education

Show Answer
Correct Answer: C [Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution] Notes: Recently, the Central government inaugurated the ‘Dark Patterns Buster Hackathon 2023,’ with the objective of creating an innovative application or software-based solution capable of identifying dark patterns on e-commerce platforms. This hackathon is being conducted in partnership with the Department of Consumer Affairs (DoCA) and IIT-(BHU).

48. Which day is celebrated to commemorate the 76th anniversary of the landing of Indian forces in Kashmir?

[A] Vijay Diwas
[B] Shaurya Diwas
[C] Veer Diwas
[D] Bharat Diwas

Show Answer
Correct Answer: B [Shaurya Diwas] Notes: The Indian Army celebrated ‘Shaurya Diwas’ to commemorate the 76th anniversary of the landing of Indian forces in Kashmir, a historic event that marked the first civil-military victory of Independent India. This event took place when Indian Army troops arrived at Budgam Airport to remove Pakistani forces from Jammu and Kashmir, following the signing of the Instrument of Accession between Maharaja Hari Singh and the Republic of India.

49. ‘Skilled Online Games Institute (SOGI)’ is associated with which country?

[A] India
[B] Israel
[C] USA
[D] Germany

Show Answer
Correct Answer: A [India] Notes: To promote responsible gaming, to combat negative perceptions and address misinformation surrounding gaming, several online gaming companies have collaborated to establish the Skilled Online Games Institute (SOGI). The institute boasts a board comprising members from leading gaming companies and enjoys support from the All-India Gaming Federation (AIGF) and the eGamers and Players Welfare Association (EPWA).

50. Which element, rarer than Platinum, has been discovered using NASA’s James Webb Space Telescope (JWST)?

[A] Tellurium
[B] Cerium
[C] Yttrium
[D] Europium

Show Answer
Correct Answer: A [Tellurium] Notes: Astronomers made a remarkable discovery of tellurium, an element even rarer than platinum on Earth, located approximately 1 billion light-years away. This discovery was made possible through observations conducted using NASA’s advanced James Webb Space Telescope (JWST).