Famous Places GK Questions & Answers (150)

Famous places GK questions are widely asked in various competitive exams like UPSC, SSC, bank exams and other state level exams. This post related to famous places across India and the world includes all the questions that are important for candidates preparing for these exams. Famous places GK questions are given here in interesting format designed as quiz. From time to time new questions will also be added into this section.

Whether you are preparing for bank exams or any other state or union level exams, the Famous Places related section will always be there. It is therefore advised that you practice from this GK questions and answers PDF as much as you can. If you believe that there are other important questions that can be included here, you can always leave a comment below. In case there is any other query or correction required, feel free to contact us.

1. In which city is the National Remote Sensing Agency is situated?

A. Bangalore
B. Ballari
C. Shadnagar
D. Palani
Answer: C. Shadnagar

2. The ‘satellite freight city’ is being developed near which city?

A. Thiruvananthapuram
B. Amritsar
C. Gurugram
D. New Delhi
Answer: C. Gurugram

3. The famous Ajanta Caves are located in?

A. Aurangabad
B. Cuttack
C. Bhubaneswar
D. Jodhpur
Answer: A. Aurangabad

4. The headquarters of Reserve Bank of India is situated in which city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Lucknow
D. Pune
Answer: B. Mumbai

5. Which city is known as the ‘Electronic City’ of India?

A. New Delhi
B. Bengaluru
C. Gurugram
D. Hyderabad
Answer: B. Bengaluru

6. Which range of mountains in India is also known as Lower Himalayas?

A. Zanskar Range
B. Kailash Range
C. Aravalli Range
D. Pir Panjal Range
Answer: D. Pir Panjal Range

7. The Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located at?

A. Kalpakkam
B. Chennai
C. Salem
D. Dindigul
Answer: A. Kalpakkam

8. Which state has the largest coal reserve in India?

A. Odisha
B. Chhattisgarh
C. Jharkhand
D. Bihar
Answer: C. Jharkhand

9. Where is the National Gallery of Modern Art and Museum located?

A. Rajkot
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Bangalore
Answer: C. New Delhi

10. Which is the first planned city of India?

A. Navi Mumbai
B. Chandigarh
C. Noida
D. Jaipur
Answer: D. Jaipur

11. The first university of India is located in which state?

A. West Bengal
B. Bihar
C. Tamil Nadu
D. Uttar Pradesh
Answer: A. West Bengal

12. Lingaraja Temple, one of the oldest Hindu temples dedicated to Lord Shiva, is located in?

A. Madurai
B. Bhubaneswar
C. Somnath
D. Rameswaram
Answer: B. Bhubaneswar

13. The college of Military Engineering is situated at?

A. Pune
B. Hyderabad
C. Chennai
D. New Delhi
Answer: A. Pune

14. The famous Dilwara Temples are located in which state?

A. Orissa
B. Rajasthan
C. Gujarat
D. Nagaland
Answer: B. Rajasthan

15. What is the importance of Siachen border?

A. It is a desert frontier zone between India and Pakistan
B. It is a glacier frontier zone between India and Pakistan
C. It is a glacier frontier zone between India and China
D. It is a frontier zone between India and Myanmar
Answer: B. It is a glacier frontier zone between India and Pakistan

16. Which of the following National Park is located in Andhra Pradesh?

A. Kaziranga National Park
B. Namdapha National Park
C. Bandhavgarh National Park
D. Keoladeo National Park
Answer: B. Namdapha National Park

17. The first electric train in India was destined between which stations?

A. Bombay and Kurla Harbour
B. Nanded and Thane
C. Thane and Pune
D. Bombay and Thane
Answer: A. Bombay and Kurla Harbour

18. India has the ¬_____ largest coal reserves in the world.

A. Second
B. Third
C. Fourth
D. First
Answer: C. Fourth

19. Where was the first nuclear plant established in India?

A. Tarapur
B. Kalpakkam
C. Kudankulam
D. Narora
Answer: A. Tarapur

20. The Advanced Centre for Marine Biology Research is located at?

A. Madurai
B. Thoothukudi
C. Salem
D. Tirunelveli
Answer: B. Thoothukudi
21. The famous Golden Temple is located in?
A. Agra
B. Jaipur
C. Chennai
D. Amritsar
Answer: D. Amritsar

22. Which of the following monuments is not located in Rajasthan?

A. Akbar’s Fort
B. Vijay Stambha
C. Vyas Chhatri
D. Hira Bhagol
Answer: D. Hira Bhagol (Gujarat)

23. Where is the headquarters of ICRISAT (International Crops Research institute for the Semi Arid Tropics)?

A. Jaipur
B. Hyderabad
C. New Delhi
D. Vishakhapatnam
Answer: B. Hyderabad

24. The headquarters of NABARD is located in which city?

A. New Delhi
B. Mumbai
C. Bengaluru
D. Ahmedabad
Answer: B. Mumbai

25. Which among the following is the largest tiger reserve in India?

A. Orang Tiger Reserve
B. Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve
C. Bandipur Tiger Reserve
D. Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve
Answer: D. Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve

26. The National Institute of Nutrition is located in which of the following cities?

A. New Delhi
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. Mumbai
Answer: B. Hyderabad

27. The famous Sanchi Stupa is located near?

A. Bijnaur
B. Puri
C. Gaya
D. Bhopal
Answer: D. Bhopal

28. Which of the following in India is not recognized as UNESCO World Heritage Site?

A. Ajanta Caves
B. Keoladeo National Park
C. Humayun’s Tomb
D. Meenakshi Temple
Answer: D. Meenakshi Temple

29. The highest waterfall in India is?

A. Barkana Falls, Karnataka
B. Vajrai Waterfalls, Maharashtra
C. Kune Falls, Maharashtra
D. Kunchikal Falls, Karnataka
Answer: B. Vajrai Waterfalls, Maharashtra

30. The Bhambavli Vajrai Waterfall is a waterfall on which river?

A. Varahi River
B. Kaveri River
C. Urmodi River
D. Vanva River
Answer: C. Urmodi River

31. The following city is known as the ‘White City’ of Rajasthan?

A. Jaisalmer
B. Jaipur
C. Jodhpur
D. Udaipur
Answer: D. Udaipur

32. Where is the headquarters of the Telecom Equipment Manufacturer Association of India?

A. New Delhi
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Hyderabad
Answer: A. New Delhi

33. Central Arid Zone Research Institute is located in?

A. Parbhani
B. Jodhpur
C. Udaipur
D. Ahmedabad
Answer: B. Jodhpur

34. Angkor Wat, the largest religious monument in the world, is situated in which country?

A. Cambodia
B. India
C. China
D. Japan
Answer: A. Cambodia

35. The Yellow Stone National Park is located in?

A. USA
B. France
C. India
D. Britain
Answer: A. USA

36. The oldest know surviving building in India is located in which state?

A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Tamil Nadu
Answer: B. Gujarat

37. The famous gigantic rock-cut statue of Buddha is located at?

A. Sichuan
B. Thmphu
C. Bamyan
D. Kamakura
Answer: C. Bamyan

38. The famous Charminar is located in?

A. Mumbai
B. New Delhi
C. Kolkata
D. Hyderabad
Answer: D. Hyderabad

39. Which of the following temple is not located in Odisha?

A. Dasawatar Temple
B. Brahmeswara Temple
C. Jagannath Temple
D. Samaleswari Temple
Answer: A. Dasawatar Temple

40. The oldest city in India is ¬______.

A. Ayodhya
B. Varanasi
C. Pushkar
D. Kollam
Answer: B. Varanasi

41. One of the largest waterfalls, Niagara Falls, is located in ______.

A. Mexico
B. New York
C. Paris
D. Venezuela
Answer: B. New York

42. Which is the second largest Indian state by area?
A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh
Answer: D. Madhya Pradesh

43. The headquarters of World Resources Institute is located in ______.
A. New York
B. Birmingham
C. Washington DC
D. London
Answer: C. Washington DC

44. Which state has the largest number of monuments in India?
A. Rajasthan
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Uttar Pradesh
Answer: C. Andhra Pradesh (over 600)

45. Where is the International Rice Research Institute located?
A. India
B. Brazil
C. China
D. Philippines
Answer: D. Philippines

46. The first Financial Service Park for industry was set up in?
A. Gurugram
B. Kolkata
C. Hyderabad
D. Lucknow
Answer: A. Gurugram

47. The famous Rock Garden is located in which city?
A. Chandigarh
B. Mumbai
C. New Delhi
D. Velllore
Answer: A. Chandigarh

48. Where is the National Physical Laboratory located?
A. Mumbai
B. Bengaluru
C. New Delhi
D. Kolkata
Answer: C. New Delhi

49. Which of the following is the second tallest building in the world?
A. Shanghai Tower, China
B. Burj Khalifa, UAE
C. Empire State Building, USA
D. Three Sixty West Tower, India
Answer: A. Shanghai Tower, China

50. The Garden City of India is
A. Chandigarh
B. Jaipur
C. Bengaluru
D. Pune
Answer: C. Bengaluru

51. Which of the following Harappan city sites had bipartite division-high citadel and lower town?
(i) Harappa
(ii) Mohenjo-Daro
(iii) Kalibangan
(iv) Surkotada
A. i), ii) and iii)
B. ii), iii) and iv)
C. None of the above
D. All of the above
Answer: A. i), ii) and iii)

52. The steepest peak in the world is ______.
A. Monte Rosa, Switzerland
B. Mount Elbert, USA
C. Mount Rakaposhi, India
D. Mount Everest, Nepal
Answer: C. Mount Rakaposhi, India

53. Which is the largest island on the Lakshadweep Group of islands?
A. Kavaratti
B. Minicoy
C. Amini
D. Agatti
Answer: B. Minicoy

54. El Nino effect arises on which of the following oceans?
A. Indian Ocean
B. Atlantic Ocean
C. Pacific Ocean
D. None of the above
Answer: C. Pacific Ocean

55. Which of the following city does not fall on the Golden Quadrilateral?
A. Delhi
B. Bengaluru
C. Mumbai
D. Chennai
Answer: B. Bengaluru

56. The city of the Bengaluru is also known as
i) Garden City of India
ii) Manchester of India
iii) City of Festivals
iv) Silicon Valley of India
A. i) and ii)
B. i) and iii)
C. i) and iv)
D. i), ii) and iii)
Answer: C. i) and iv)

57. The Sema tribal group belongs to which state?
A. Nagaland
B. Andaman and Nicobar
C. Arunachal Pradesh
D. Jharkhand
Answer: A. Nagaland

58. Which of the following is the biggest hotel in India?
A. Taj Hotel, Mumbai
B. The Imperial, New Delhi
C. The Leela Palace, New Delhi
D. Oberoi-Sheraton, Mumbai
Answer: D. Oberoi-Sheraton, Mumbai

59. Which of the following is mismatched?
A. Udaipur – White City
B. Jaipur – Pink City
C. Red City – Ajmer
D. Jodhpur – Blue City
Answer: C. Red City – C. Red City – Ajmer (Jaipur is known as the pink or “red’ city)

60. Where is the Vikram Sarabhai Space Centre located?
A. Bengaluru
B. Thiruvananthapuram
C. Kochi
D. Kolkata
Answer: B. Thiruvananthapuram

61. Indian Cancer Research institute is located at ______.
A. New Delhi
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kolkata
Answer: C. Mumbai

62. Which is the largest Buddha Stupa of India?
A. Sanchi Stupa
B. Dhamek Stupa
C. Kesaria Stupa
D. Amaravati Stupa
Answer: Kesaria Stupa

63. Which country has the largest number of UNESCO World Heritage Site?
A. China
B. Germany
C. India
D. France
Answer: A. China

64. Where did Gautama Buddha first taught Dharma?
A. Bodh Gaya
B. Sarnath
C. Khushinagar
D. Sanchi
Answer: B. Sarnath

65. Which country is the largest producer of groundnut in the world?
A. China
B. Thailand
C. USA
D. India
Answer: D. India

66. The Railway Staff College is situated in ______.
A. Lucknow
B. Ahmedabad
C. Vadodara
D. Thane
Answer: C. Vadodara

67. The largest river in Asia flows through which country?
A. India
B. Myanmar
C. China
D. Russia
Answer: C. China (Yangtze River)

68. Which one is the tallest dam in India?
A. Bhakhra Nangal Dam
B. Tehri Dam
C. Hirakud Dam
D. Idukki Dam
Answer: B. Tehri Dam

69. Which city is known as the cathedral city of India?
A. Panaji
B. Bodh Gaya
C. Bhubaneswar
D. Kolkata
Answer: C. Bhubaneswar

70. Where is the India’s first satellite launching station located?
A. Sriharikota
B. Chennai
C. kalpakkam
D. Thumba
Answer: D. Thumba

71. The first Vulture Restaurant in India has opened up in which state?
A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan
Answer: A. Maharashtra

72. In which place the Netaji Subhas National Institute of Sports is located?
A. Hisar
B. Manesar
C. Patiala
D. Amritsar
Answer: C. Patiala

73. The Pin Valley National Park is situated in ______.
A. Rajasthan
B. Himachal Pradesh
C. Arunachal Pradesh
D. Maharashtra
Answer: B. Himachal Pradesh

74. Gol Gumbaz is situated in which city?
A. Mysuru
B. Vijayapura
C. Bijapur
D. Hampi
Answer: C. Bijapur

75. The Centre for Cellular and Molecular Biology is situated at?
A. Hyderabad
B. Kochi
C. Bengaluru
D. Jaipur
Answer: A. Hyderabad

76. The headquarters of the National Power Training institute is located in
A. Gurugram
B. Noida
C. Faridabad
D. New Delhi
Answer: C. Faridabad

77. The famous Khajuraho temple is located in which state?
A. Madhya Pradesh
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Bihar
Answer: A. Madhya Pradesh

78. Which century is related to the construction of the Konark Sun Temple?
A. 13th century
B. 12th century
C. 11th century
D. 14th century
Answer: A. 13th century (1250 AD.

79. Where is the National Institute of Virology situated?
A. Pune
B. Hyderabad
C. Kolkata
D. New Delhi
Answer: A. Pune

80. Which state is famous for its Madhubani paintings?
A. Rajasthan
B. Gujarat
C. Bihar
D. Uttar Pradesh
Answer: C. Bihar

81. Mount Rushmore in South Dakota features the heads of _______.
A. American revolutionaries
B. American freedom fighters
C. American presidents
D. All of the above
Answer: C. American presidents

82. Which is the smallest Indian city in terms of area?
A. Pune
B. Surat
C. Kanpur
D. Vizag
Answer: B. Surat

83. This city is known as the Land of Black Diamond?
A. Asansol
B. Bhagalpur
C. Darjeeling
D. Coorg
Answer: A. Asansol

84. Which one of the following is not a nickname for Kolkata?
A. Cultural Capital of India
B. Gateway of Eastern India
C. Heaven of the Aged
D. Prince of Arabian Sea
Answer: D. Prince of Arabian Sea (This is nickname for Kollam in KeralA.

85. Kandla situated on the Gulf of Kutch is well known for __________.
A. Export Processing Zone
B. Largest Producer of rubber in the country
C. Centre for Marine Food products
D. None of the above
Answer: A. Export Processing Zone

86. Which state is famous for Blackwaters?
A. Tamil Nadu
B. Andhra Pradesh
C. Telangana
D. Kerala
Answer: D. Kerala

87. Headquarters of the National Archives is located at?
A. Mumbai
B. Rajkot
C. New Delhi
D. Chennai
Answer: C. New Delhi

88. The civilization of Mohenjo-Daro was discovered in the year ______.
A. 1921
B. 1922
C. 1927
D. 1931
Answer: B. 1922

89. National Police Academy is located at ______.
A. Nagpur
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Chennai
Answer: C. Hyderabad

90. Badrinath is situated on the bank of which river?
A. Ganga
B. Alaknanda
C. Yamuna
D. Kaveri
Answer: B. Alaknanda

91. What is the name of the leper colony built by Missionaries of Charit under the guidance of Mother Teresa?
A. Shanti Nagar
B. Peace City
C. The Charit Home
D. Sahara
Answer: A. Shanti Nagar

92. The second Olympics games were held at ______.
A. Athens, Greece
B. St. Louis, USA
C. Stockholm, Sweden
D. None of the above
Answer: D. None of the above (held in Paris, France)

93. Which state is famous for Kanchipuram sarees?
A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Andhra Pradesh
D. West Bengal
Answer: A. Tamil Nadu

94. India has the longest border with which of the following country?
A. Pakistan
B. China
C. Nepal
D. Bangladesh
Answer: D. Bangladesh (4096 kms)

95. The former residence of the Raja of Mandi, Mandi House, is now a _____
A. the Doordarshan C.P.C
B. the office of NFDC
C. the office of Director General of Doordarshan
D. None of the above
Answer: C. the office of Director General of Doordarshan

96. The National Institute of Community Development is located at _______.
A. Hyderabad
B. Bengaluru
C. Chennai
D. Kochi
Answer: A. Hyderabad

97. Where is Chitrakut situated?
A. Bihar
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Himachal Pradesh
Answer: C. Uttar Pradesh

98. Where is the largest dry rock in India situated?
A. Mormugao
B. Margao
C. Panaji
D. Mapusa
Answer: A. Mormugao

99. India’s largest and oldest museum is located in ______.
A. Uttar Pradesh
B. Bihar
C. Rajasthan
D. West Bengal
Answer: D. West Bengal

100. The famous Elephanta Caves of Mumbai are dedicated to?
A. Lord Krishna
B. Lord Ganesha
C. Lord Shiva
D. Lord Rama
Answer: C. Lord Shiva

101. Vijay Stambha is situated in
A. Agra
B. Jaipur
C. Delhi
D. Chittor
Answer: D. Chittor

102. The Central Scientific Instruments Organisation is situated at
A. Chennai
B. Bangalore
C. New Delhi
D. Chandigarh
Answer: D. Chandigarh

103. Central Road Research Institute is in
A. Delhi
B. Bangalore
C. Roorkee
D. Hyderabad
Answer: A. Delhi

104. Who is the largest serving Chief Minister in India?
A. Chimanbhai Patel
B. Bhajan Lal
C. Hiteshwar Saikia
D. Jyoti Basu
Answer: D. Jyoti Basu

105. National Science Centre is located at
A. Mumbai
B. Bangalore
C. Kolkata
D. Delhi
Answer: D. Delhi

106. The Indian Institute of Science is located at
A. Chennai
B. New Delhi
C. Kanpur
D. Bangalore
Answer: D. Bangalore

107. The longest dam of India is the
A. Nangal Dam
B. Bhakra Dam
C. Maithon Dam
D. Hirakud Dam
Answer: D. Hirakud Dam

108. Lakshmibai National College of Physical Education is located at
A. Bhopal
B. Karnal
C. Patiala
D. Gwalior
Answer: D. Gwalior

109. Hawa Mahal is in which of the following cities?
A. Jaipur
B. Indore
C. Bhopal
D. Hyderabad
Answer: A. Jaipur

110. Smallest country in the world is
A. Vatican City
B. Tonga
C. Naura
D. Monaco
Answer: A. Vatican City

111. The National Design Institute is located at
A. Hyderabad
B. Ahmedabad
C. Dehradun
D. Pune
Answer: B. Ahmedabad

112. The largest Indian State by area is
A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Andhra Pradesh
D. Madhya Pradesh
Answer: B. Rajasthan

113. Sun Temple is situated at which of the following places?
A. Haridwar
B. Konark
C. Kanyakumari
D. Vrindavan
Answer: B. Konark

114. Whose Samadhi in Delhi is called Vijay Ghat?
A. Jawaharlal Nehru
B. Rajiv Gandhi
C. Jagjiwan Ram
D. Lal Bahadur Shastri
Answer: D. Lal Bahadur Shastri

115. Waterloo is located in
A. France
B. Belgium
C. England
D. Switzerland
Answer: B. Belgium

116. Largest mint in India is located at
A. Nasik
B. Kolkata
C. Mumbai
D. Hyderabad
Answer: B. Kolkata

117. National Institute of Nutrition is located at which of the following places?
A. Pune
B. Bangalore
C. Thiruvananthapuram
D. Hyderabad
Answer: D. Hyderabad

118. Buland Darwaza is located in
A. Delhi
B. Bijapur
C. Hyderabad
D. Fatehpur Sikri
Answer: D. Fatehpur Sikri

119. The highest airfield in India is
A. Chushul
B. Parapani
C. Pantnagar
D. Bhuntar
Answer: A. Chushul

120. National School of mines is located in which of the following cities?
A. Udaipur
B. Pune
C. Kavalpur
D. Hyderabad
Answer: B. Pune

121. National Institute of Rural Development is located at
A. Kanpur
B. Hyderabad
C. Darjeeling
D. Udaipur
Answer: B. Hyderabad

122. C.D.R.I is located at
A. Nagpur
B. Chennai
C. Mysuru
D. Lucknow
Answer: D. Lucknow

123. In which of the following cities Lal Bahadur Stadium is located?
A. Kolkata
B. Cuttack
C. Lucknow
D. Hyderabad
Answer: D. Hyderabad

124. Indian Institute of Sugar Technology is located at
A. Delhi
B. Kanpur
C. Mumbai
D. Pimpri
Answer: B. Kanpur

125. The famous Eiffel Tower is in
A. France
B. Italy
C. England
D. Germany
Answer: A. France

126. The state with the smallest Population is
A. Goa
B. Mizoram
C. Sikkim
D. Meghalaya
Answer: C. Sikkim

127. Where is the Leaning Tower of Pisa?
A. France
B. Italy
C. America
D. Switzerland
Answer: B. Italy

128. The Famous Meenakshi temple is in
A. Orissa
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Gujarat
Answer: C. Tamil Nadu

129. Where is the National Defence Academy situated?
A. Dehradun
B. New Delhi
C. Wellington
D. Khadak Vasla
Answer: D. Khadak Vasla

130. In which of the following places is India’s first Open University located?
A. New Delhi
B. Mysore
C. Hyderabad
D. Chennai
Answer: C. Hyderabad

131. The headquarters of the National Power Training Institute is located in
A. Bhopal
B. Pune
C. Faridabad
D. Lucknow
Answer: C. Faridabad

132. Headquarters of the newly created South Western Railway Zone is located at
A. Bangalore
B. Jabalpur
C. Bhopal
D. Hubli
Answer: D. Hubli

133. Central Mining Research Institute is located at
A. Cuttack
B. Dhanbad
C. Bhavnagar
D. Jamshedpur
Answer: B. Dhanbad

134. The Golden Gate Bridge is located in
A. San Francisco
B. Philadelphia
C. New York
D. Los Angeles
Answer: A. San Francisco

135. Famous ‘Somnath Temple’ is in which of the following states?
A. Orissa
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh
Answer: B. Gujarat

136. National Institute of Aeronautical Engineering is located at
A. Bangalore
B. Kanpur
C. Lucknow
D. New Delhi
Answer: D. New Delhi

137. Jawaharlal Nehru Pattan is located in which of the following states?
A. Goa
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Gujarat
Answer: C. Maharashtra

138. The Palace Museum in the Forbidden City is located at
A. Tokyo
B. Beijing
C. Xi’an
D. Osaka
Answer: B. Beijing

139. Vijayghat is situated on the banks of
A. Ganga
B. Yamuna
C. Cauveri
D. Ghagra
Answer: B. Yamuna

140. Bagh a village in Gwalior is famous for:
A. Sculptures
B. Architecture
C. Cave Painting
D. All of the above
Answer: D. Cave Painting

141. The Survey of India has its headquarters located in
A. Kolkata
B. Pune
C. Mumbai
D. New Delhi
Answer: A. Kolkata

142. Mahabodhi Temple is located at?
A. Bodh Gaya
B. Agra
C. Tamil Nadu
D. New Delhi
Answer: A. Bodh Gaya

143. The famous Konark Temple in Orissa was built by whom?
A. Rajraja
B. King Narsimhadeva
C. Firoz Shah Tughloq
D. None of these
Answer: B. King Narsimhadeva

144. Identify the state in which Chauri Chaura is located.
A. Uttar Pradesh
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Bihar
Answer: A. Uttar Pradesh

145. Where is Bhimbetka caves located?
A. Agra
B. Madhya Pradesh
C. Maharashtra
D. West Bengal
Answer: B. Madhya Pradesh

146. National Chemical Laboratory is based at
A. Mumbai
B. Chennai
C. Pune
D. New Delhi
Answer: C. Pune

147. Kanha National Park is in:
A. Shimoga
B. Bellary
C. Chhattisgarh
D. Nainital
Answer: C. Chhattisgarh

148. Where is the Forest Research Institute?
A. Bhopal
B. Gwalior
C. Lucknow
D. Dehradun
Answer: D. Dehradun

149. Brihadeshwara Temple is dedicated to:
A. Lord Sun
B. Gautama Buddha
C. Lord Shiva
D. None of these
Answer: C. Lord Shiva

150. The Lal Bagh Garden is located at
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Bangalore
D. Hyderabad
Answer: C. Bangalore