Medieval Indian History Questions (MCQs) for UPSC, SSC and States PCS Examinations

Medieval Indian History Questions (MCQs) for UPSC, SSC and States PCS Examinations

1.The real name of Afzal Khan, the commander of Adil Shahi dynasty of Bijapur was __?

[A] Abdullah Bhatari
[B] Samsuddin
[C] Sabar
[D] Muhammad Khan
Correct Answer: A [Abdullah Bhatari]

2.Chachnama is the oldest chronicle of which of the following regions?

[A] Kashmir
[B] Gandhar
[C] Sindh
[D] Punjab
Correct Answer: C [Sindh]

3.Kamal-ud-Din Abd-ur-Razzaq ibn Ishaq Samarqandi, a Persian Islamic Scholar, visited which Indian city during early 1440s?

[A] Surat
[B] Calicut
[C] Chennai
[D] Chinsurah
Correct Answer: B [Calicut]

4.The infamous Third Battle of Panipat was fought between which among the following belligerents?

[A] British and Marathas
[B] Mughals and Marathas
[C] Afghans and British
[D] Marathas and Afghans
Correct Answer: D [Marathas and Afghans]

5.“Alai Darwaja” is a gateway to which monument?

[A] Qutub Minar
[B] Jama Masjid
[C] Humayun’s Tomb
[D] Safdarjang’s Tomb
Correct Answer: A [Qutub Minar]

6.Who among the following was the Sultan of Delhi, when the Mongols appeared for the first time in India’s soil?

[A] Balban
[B] Iltutmish
[C] Jalal-ud Din Firoz
[D] Razia
Correct Answer: B [Iltutmish]

7.Who among the following Mughal rulers took measures against the practice of “Sati”?

[A] Jahanagir
[B] Akbar
[C] Shahjahan
[D] Humayun
Correct Answer: B [Akbar]

8.Which of the following was the main objective of the ‘Double Dome’ introduced in Indo-Islamic architecture during the medieval times?

[A] To provide adequate strength to the monument
[B] To provide cooling effect inside the building
[C] To provide appropriate height to the monuments without losing aesthetic value
[D] None of the objectives mentioned in the statement A, B and C is correct
Correct Answer: C [ To provide appropriate height to the monuments without losing aesthetic value]

9.Consider the following observations with respect to early Delhi Sultanate period in India:

1. During the Delhi Sultanate, Islam propagated in India through the sword only
2. Hindus occupied an important role in foreign as well as domestic trade
3. The Hindu villages remained small autonomous republics even during the early Delhi Sultanate period
Which among the above observations is / are correct?
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1 & 3
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Correct Answer: C [Only 2 & 3]

10.With reference to devotional poetry in India, which of the following statements is / are correct with respect to Abhanga?

1. Abhanga poetry is characteristically used by the saint-poets of the Varkari Panth
2. Sant Tukaram is known as father of Abhanga poetry
3. Each abhang is usually made up of four lines, with a characteristic rhythm
4. Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3
Correct Answer: C [Only 1 & 3]

11.Who among the following saints were contemporary of Akbar?

1. Samarth Ramdas
2. Guru Ravidas
3. Kabir
4. Tulsidas
Choose the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] Only 1 & 4
Correct Answer: D [ Only 1 & 4 ]

12.Consider the following statements about Firoz Shah Tughlaq:

1. He was also known as Juna Khan
2. He shifted the Topra Kalan and Meerut Ashokan pillars to Delhi
3. He introduced coins “Addha” and “Bikh”
4. He organized the agricultural department and called it as Diwan-i-Kohi
Which of the above statements are correct?
[A] 1, 2 & 3 Only
[B] 2 & 3 Only
[C] 2, 3 & 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4
Correct Answer: B [ 2 & 3 Only ]

13.Which of the following statements about the Ashtapradhan of Marathas is / are correct?

1. All the eight ministers held military commands
2. It was a kind of responsible cabinet
3. The finance department was under the Amatya
Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3
Correct Answer: C [Only 3]

14.Under which Indian emperor’s reign was the Jama Masjid in Delhi built?

[A] Jehangir
[B] Akbar
[C] Aurangzeb
[D] Shah Jahan
Correct Answer: D [Shah Jahan]

15.Which of the following is not included in Mughal paintings?

[A] Portraits
[B] Islamic themes
[C] Flowers and plants
[D] Hunting scenes
Correct Answer: B [Islamic themes]

16.Which of the following is commissioned work on Aurangazeb, which was later forbidden before completion?

[A] Ma’asir-i-Alamgiri
[B] Alamgirnama
[C] Futuhat-i-Almgiri
[D] Muntakhab-ul-Lubab
Correct Answer: B [Alamgirnama]

17.Which of the following conquest of Mahmud occurred chronologically later than other three?

[A] Invasion on Kalinjar
[B] Invasion on Kannauj
[C] Invasion on Somnath
[D] Invasion on Thaneshwar
Correct Answer: C [Invasion on Somnath]

18.In his initial attacks on India from northern frontiers, Mohammad Ghori chose which of the following passes?

[A] Khyber Pass
[B] Gomal Pass
[C] Hajigak Pass
[D] Bolan Pass
Correct Answer: B [Gomal Pass]

19.Who started the office of Diwan – i – Arz ?

[A] Raziya
[B] Iltutmish
[C] Balban
[D] Qutubuddin Aibak
Correct Answer: C [Balban]

20.Which of the following is an account of Thomas Roe and John Fryer?

[A] Storio do Mogor
[B] Travels in India
[C] Travels in India in the Seventeenth Century
[D] None of the above
Correct Answer: C [Travels in India in the Seventeenth Century]

21.Which book, written in 1316, retells the story of the passionate love and marriage of Alauddin’s eldest son prince Khizr Khan and Dewal Rani, daughter of Raja Karan of Gujarat?

[A] Karan Ghelo
[B] Ashiqa
[C] Qiran us-Sadain
[D] Vaghela Manas
Correct Answer: B [Ashiqa]

22.Gulbadan Begum wrote Humayun-Nama at the request of?

[A] Humayun
[B] Akbar
[C] Aurangazeb
[D] Shah Jahan
Correct Answer: B [Akbar]

23.In which of the following inscription Balban called himself a Helper of a Caliph ? –

[A] Quwwat al Islam mosque inscription
[B] Qutub minar wall inscription
[C] Mosque inscription of Garhmukteshwar
[D] Adhai din ka jhopra inscription
Correct Answer: C [Mosque inscription of Garhmukteshwar]

24.Which of the following sources mentions that Prithviraj Chauhan ruled Ajmer even after his defeat in the second battle of Tarain?

[A] Coins
[B] Paintings
[C] Inscriptions
[D] None of the above
Correct Answer: A [Coins]

25.Which of the following divided his empire into Iqtas?

[A] Qutbuddin Aibak
[B] Aramshah
[C] Iltutmish
[D] Balban
Correct Answer: C [Iltutmish]

26.Alauddin Khaliji constructed a new capital at which of the following places?

[A] Deogir
[B] Siri
[C] Shahjahanabad
[D] Tughlaqabad
Correct Answer: B [Siri]

27.Who was the immediate successor of Alauddin Khilji?

[A] Malik Kafur
[B] Shihabuddin Omar
[C] Qutbuddin Mubarak Shah
[D] Khizr Khan
Correct Answer: B [Shihabuddin Omar]

28.Which of the following Khilji dynasty rulers / generals was originally from Baradu Hindu military clan?

[A] Malik Kafur
[B] Khusrau Khan
[C] Ulugh Khan
[D] Nusarat Khan
Correct Answer: B [Khusrau Khan]

29.Which of the following invented an innovative Chehra and Dagh System?

[A] Alauddin Khalji
[B] Jalauddin Khalji
[C] Mubarak Shah
[D] Khusrau Shah
Correct Answer: A [Alauddin Khalji]

30.Which of the following was the first Sultan of Delhi who ordered for the measurement of land?

[A] Iltutmish
[B] Balban
[C] Alauddin Khalji
[D] Ghiyasuddin Tughlaq
Correct Answer: C [Alauddin Khalji]