Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer

Module – 3 NISHTHASEC_Personal-Social Qualities for Holistic Development

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 3 NISHTHASEC_Personal-Social Qualities for Holistic Development.

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer

1.To Communicate respect to learners a teacher needs to

Answer – Address them by their name

2. Understanding that a student in your class moves in the seat when the student is listening attentively reflects your ability to

Answer – Be Sensitive and caring

3. In case of a Conflict amongst your students, which strategy world you apply as a teacher ?

Answer – Facilitate a dialogue between the students

4. Understanding another person’s point of view is

Answer – Perspective thinking

5. Which of the following is on indicator of accepting oneself?

Answer – Trying to work on one’s shortcomings

6. When you attend to the content as well as the feeling of what a person is saying you are __

Answer – Active Listening

7. For Effective Communication

Answer – One must speak, listen and respond

8. A Positive learning environment can not be created by

Answer – Comparing students with their classmates.

9. A student always comes to class untidily dressed and wears spectacles. Classmates make fun of the student and class the student ” Chasmish “. Which of the following

Answer – Pity

10. Which of the following are the characteristics of sensitive person ?

Answer – Able to Observe other’s non verbal expressions.

11. Taking Genuine Interest in Conversation is a Sign of __

Answer – Empathy

12. The best way to describe the role of the teacher in the present context is ____

Answer – Teacher is Counsellor

13. Listening attentively is sign of ___

Answer – Communication

14. As a Teacher Facilitator which approach world you thing is best to develop personal – social qualities in learners of secondary stage.

Answer – Modeling the desired qualities yourself.

15. Which of following is not Essential for effective communication?

Answer – Giving all answers.

16. Empathy is When one is _______

Answer – Understanding other’s concern and context.

17. The best way to face obstacles is ___

Answer – To accept, analyze and correct them

18. The worst way to practice PSQ is by

Answer – Being insensitive to the needs of the students.

19. Effective Communication is taking Place when___

Answer – It involves attentiveness

20. A Student in Class IX has not been able to pay the school fee. The student is also not showing much progress in the class assessment. The Teacher scolds__

Answer – Sensitivity

I Hope you like the article of the Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer, If you like it then share it with Others

You may also like
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer Key