Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2022 Answer Key

September Module – 4 – NISHTHASEC_ Art Integrated Learning

Art Integrated Learning (AIL) is a teaching learning model based on learning ‘through the arts’. This course focuses on enabling the learner to learn and practice AIL in teaching learning of his/ her subject/s.

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 4 NISHTHASEC_ Art Integrated Learning.

Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2022 Answer Key

1. Which of the following is not suggested as an AIL Approach :

Answer : Written Assignment

2. Which of the following does not come under AIL?

Answer : Theoretical Notes

3. Art Integrated Learning can be implemented by :

Answer : Any teacher

4. ‘AIL in its approach provides equal space and opportunity to every student irrespective of their learning abilities, ‘gender, caste or their Socio-economic

Answer : Valid for all subject

5. Which of the following does not come under the visual art category?

Answer : Dance

6. The activity titled ‘Dream House’ in this course is associated with;

Answer : Visual Arts

7. Which of the following is an unconventional way of obtaining colours in folk visual arts?

Answer : Crayons

8. The Activity titled ‘Appreciating Architecture’ is associated with

Answer : Literary Arts

9. In Art Integrated Learning; Art has been referred as;

Answer : Pedagogical Tool

10. Which of the following is not a Basic principle of art integrated learning?

Answer : Learning is teacher-centric

11. ‘Art Integration broadens the mindset of students and enables them to see the multi-disciplinary links between the subjects.

Answer : Yes, AIL makes them see multi-disciplinary links between different subjects.

12. Art Integrated learning promotes the use of;

Answer : Folk as well as classical art forms under visual and performing art categories.

13. Which of the following is promoted as assessment through AIL ?

Answer : Multiple Mediums of Expression

14. Children With Special Needs(CWSN) can be engaged better in Learning through;

Answer : Art Experiences

15. Art Integrated Learning (AIL) is a teaching-learning model based on;

Answer : Learning through all art forms

16. Which of the following statement is not correct?

Answer : ‘AIL makes the learning process teacher centric better end results.

17. Art Integrated Learning approach cannot help in;

Answer : Memorization of correct answers.

18. Which of the following does not come under visual arts?

Answer : Creative writing

19. How does art integrated learning benefit students in their formative years?

Answer : Help recognize new skills

20. Art Integrated learning should be promoted in the classroom because it;

Answer : Fulfils pedagogical needs of competency based learning.

You may also like
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer