Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2022 Answer Key

September Module – 6 – NISHTHASEC_ Health and Well-being

Here is the Providing Information Regarding the Latest Answer Key Module – 6 NISHTHASEC_ Health and Well-being.
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 6 Quiz 2022 Answer Key

1. What is the age group of Adolescents?

Answer : 10-19 years

2. What is the chair of 5 F’s that can cause infection?

Answer : Faeces, Fluid, fingers, flies, fields

3. _________refers to the process of being safe online.

Answer : Cyber safety

4. Which one of the following is a helpline for children in distress by the Ministry of women and child development?

Answer : CHILDLINE 1098

5. How does food ensure the proper nutrition and function of our body?

Answer : By building muscles, protecting the body, helping to fight against diseases strong energy and a balanced diet.

6. What does HIV stands for?

Answer : Human Immunodeficiency Virus

7. How much of Physical activity must one do apart from Yoga to stay fit everyday?

Answer : 20-30 Minutes

8. Anaerobic Exercise is a __

Answer : High Identity Activity for a short Period of time

9. The Four major sources of Media are;

Answer : Television, Radio, Newspaper, Internet

10. Health related fitness do not include –

Answer : Balance

11. What does “VLCPC: stands for ?

Answer : Village Level Child Protection Committees

12. What are the four main steps that always need to be followed in emergency situations?

Answer : Safe, Evaluate, provide first-aid, Seek Help

13. Which one is a Cardiovascular disease?

Answer : Marten Syndrome

14. Suryanamaskar Improves

Answer : Blood Circulation

15. What is Violence ?

Answer : Any physical, emotional, mental & sexual caused to another person against whom the act is directed.

16. which of the following Yoga practices helps in emotional Management?

Answer : Yama, Niyama, asana, Pranayama, Pratyahara

17. Which two principles are considered as the Universal codes of conduct?

Answer : Yama and Niyama

18. Ahinsa is one of the principle of__

Answer : Yama

19. What does “POCSO” act stands for?

Answer : Protection of children form sexual offense act.

20. What measures can be taken by a person to remain in good health?

Answer : Taking a balanced diet and maintaining good eating habits, personal & food hygiene and sanitation around us.

You may also like
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 2 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 4 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 5 Quiz 2021 Answer Key
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 1 Quiz 2021 Answer
Nishtha 2.0 Diksha Portal Module 3 Quiz 2021 Answer