Government Schemes [India & States] Current Affairs MCQs

Government Schemes [India & States] Current Affairs MCQs

1.What is the name of India’s doctrine of Maritime cooperation in the Indian Ocean region?

[A] VISHWAS
[B] IGNIUS
[C] IOR COP
[D] SAGAR
Correct Answer: D [SAGAR]

2.Ministry of Ports, Shipping and Waterways identified routes for inland and international waterways under which scheme?

[A] Sagarmala
[B] National Shipping Mission
[C] PM SAGAR
[D] Look East Policy
Correct Answer: A [Sagarmala]

3.Which civic body of India has launched the ‘Period room’ initiative, for improving menstrual hygiene of women?

[A] Thiruvananthapuram Municipal Corporation
[B] Thane Municipal Corporation
[C] Visakhapatnam Municipal Corporation
[D] Bengaluru Municipal Corporation
Correct Answer: B [Thane Municipal Corporation]

4.What is the name of the awareness campaign organised by Petroleum Conservation Research Association (PCRA)?

[A] Utkarsh
[B] Utsaah
[C] Saksham
[D] Sanskrith
Correct Answer: C [Saksham]

5.The ‘National Logistics Policy’ sometimes seen in the news, is associated with which Ministry?

[A] Ministry of Communication
[B] Ministry of Commerce & Industry
[C] Ministry of Railways
[D] Ministry of MSME
Correct Answer: B [Ministry of Commerce & Industry]

6.Which Ministry has launched a National Migration Support Portal named “ShramShakti”?

[A] Union Labour Ministry
[B] Union Home Ministry
[C] Union Ministry of women and child welfare
[D] Union Tribal Affairs Ministry
Correct Answer: D [Union Tribal Affairs Ministry]

7.‘Shagun’ is a flagship scheme of which Indian state/UT?

[A] Gujarat
[B] Maharashtra
[C] Punjab
[D] Madhya Pradesh
Correct Answer: C [Punjab]

8.Which Union Ministry has tied up with Zomato, to implement the PM- SVANidhi scheme?

[A] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[B] Ministry of Food Processing
[C] Ministry of Housing and Urban Affairs
[D] Ministry of Labour and Employment
Correct Answer: C [Ministry of Housing and Urban Affairs]

9.‘Asom Mala’ programme has been launched in which Indian state/UT?

[A] Arunachal Pradesh
[B] Assam
[C] Sikkim
[D] Bihar
Correct Answer: B [Assam]

10.Which state in India has introduced 16-digit Unicode system for land identity?

[A] Assam
[B] Madhya Pradesh
[C] Uttar Pradesh
[D] Rajasthan
Correct Answer: C [Uttar Pradesh]

11.National Bamboo Mission is implemented by which Union Ministry?

[A] Ministry of Tribal Affairs
[B] Ministry of Environment, Forest and Climate Change
[C] Ministry of Agriculture and Farmers Welfare
[D] Ministry of Development of North Eastern region
Correct Answer: C [Ministry of Agriculture and Farmers Welfare]

12.The CSIR Floriculture Mission was given approval for implementation across how many states/UTs of India?

[A] 6
[B] 12
[C] 18
[D] 21
Correct Answer: D [21]

13.Women and Child Development Ministry has classified all its programmes under how many umbrella schemes?

[A] Two
[B] Three
[C] Five
[D] Six
Correct Answer: B [Three]

14.What is the name of the mobile app launched by the Government to facilitate ‘One Nation-One Ration Card’?

[A] One Card
[B] One App
[C] Mera Ration
[D] Hamara App
Correct Answer: C [Mera Ration]

15.What is the frequency of the Labour Ministry’s establishment-based job survey for the organised sector?

[A] Monthly
[B] Quarterly
[C] Half-Yearly
[D] Annually
Correct Answer: B [Quarterly]

16.Which state has topped in employment generation under MGNREGS during 2020-21?

[A] Haryana
[B] Goa
[C] Rajasthan
[D] Kerala
Correct Answer: C [Rajasthan]

17.Which Union Ministry is set to launch Poshan Abhiyan for the Elderly?

[A] Ministry of Women and Child Development
[B] Ministry of Social Justice and Empowerment
[C] Ministry of Health and Family welfare
[D] Ministry of Rural Development
Correct Answer: B [Ministry of Social Justice and Empowerment]

18.‘Central Scrutiny Centre’ and Investor Education and Protection Fund Authority (IEFPA) Mobile App are the initiatives of which Ministry?

[A] Finance Ministry
[B] Corporate Affairs Ministry
[C] Home Ministry
[D] Labour and Employment Ministry
Correct Answer: B [Corporate Affairs Ministry]

19.Under the Integrated Health Information Platform (IHIP) launched by the Health Ministry, how many diseases can be tracked?

[A] 10
[B] 15
[C] 20
[D] 33
Correct Answer: D [33]

20.What is the name of the movement to be launched by the Health Minister to emphasise on nutritionally balanced diet?

[A] Poshan Kranti
[B] Aahar Kranti
[C] Food India Movement
[D] No Food waste movement
Correct Answer: B [Aahar Kranti]

21.One-Stop Centres (OSC) is a flagship scheme of which Union Ministry?

[A] Ministry of Health and Family Affairs
[B] Ministry of Women and Child Development
[C] Ministry of Home Affairs
[D] Ministry of AYUSH
Correct Answer: B [Ministry of Women and Child Development]

22.Which state/UT launched the Chief Minister’s Sishu Sewa Scheme?

[A] Uttar Pradesh
[B] Assam
[C] Bihar
[D] Chhattisgarh
Correct Answer: B [Assam]

23.Which state has launched the initiative named ‘Mission Fateh 2.0’?

[A] Uttar Pradesh
[B] Rajasthan
[C] Haryana
[D] Punjab
Correct Answer: D [Punjab]

24.Under which scheme, the central government would support children who have lost both parents due to COVID 19?

[A] PM JDY
[B] PM JJBY
[C] PM CARES for Children
[D] PM Sishu Suraksha Yojana
Correct Answer: C [PM CARES for Children]

25.What is the Child helpline number of the Ministry of Women and Child Development?

[A] 1075
[B] 1098
[C] 1091
[D] 14567
Correct Answer: B [1098]

26.Which Indian state has recently launched ‘DBT mobile application’, to transfer funds directly to beneficiaries?

[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Karnataka
[D] Odisha
Correct Answer: C [Karnataka]

27.PRABANDH portal, which was making news recently, is associated with which Union Ministry?

[A] Ministry of MSME
[B] Ministry of Education
[C] Ministry of Commerce and Industry
[D] Ministry of Health and Family Welfare
Correct Answer: B [Ministry of Education]

28.Which Ministry has approved a new policy for Declassification of War histories?

[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Defence
[C] Ministry of External Affairs
[D] Ministry of Information and Broadcasting
Correct Answer: B [Ministry of Defence]

29.Which Union Ministry is set to launch ‘Jaan Hai To Jahaan Hai’ Covid vaccination awareness campaign?

[A] Health Ministry
[B] Rural Development Ministry
[C] Minority Affairs Ministry
[D] Social Justice Ministry
Correct Answer: C [Minority Affairs Ministry]

30.Which state government implements Chief Minister Dalit Empowerment Programme?

[A] Andhra Pradesh
[B] Telangana
[C] Tamil Nadu
[D] Bihar
Correct Answer: B [Telangana]